VOCEA OLTENIEI Jupânii care împart banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul PCR - Pile, Cunoştinţe, Relaţii - este încă în floare, dacă ţinem cont de încadrările care se fac prin concurs şi în ciuda blocării posturilor în diverse agenţii sau direcţii din subordinea ministerelor, a consiliilor judeţene, prefecturilor sau primăriilor.

Un inginer doljean, Marcel Barbu, fost liberal şi şef de organizaţie la Seaca de Câmp, povestea, în 2007, că i-a cerut liderului judeţean al partidului, senatorul Mario Ovidiu Oprea, să îl ajute să se angajeze sau să-l anunţe măcar când e un concurs la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Oprea i-ar fi spus însă că şeful APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, cere şpagă. Despre caz au scris mai multe ziare la vremea aceea, iar senatorul a recunoscut că Barbu a cerut un post, dar a precizat că l-a dat afară şi, în urma declaraţiilor, l-a ameninţat cu instanţa.

Întâmplarea face ca, după patru ani, directorul executiv al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, să se afle în arest preventiv, după ce vinerea trecută a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea o tranşă de 10.000 de euro din 25.000 solicitaţi pentru a facilita obţinerea de către o firmă a unor subvenţii de 300.000 de euro. Conform procurorilor, în urma presiunilor făcute, administratorul firmei şi fratele său au „sponsorizat" cu 3.600 de dolari excursia pe care Drăgancea a făcut-o la un târg agricol în SUA, în ianuarie 2011, iar acolo acesta a mai primit de la cei doi 2.600 de dolari pentru cumpărături şi distracţie.

Surse judiciare susţin că unul dintre acţionarii fermei a sesizat că, începând cu 2009, i-a dat şefului de la APIA Dolj „între 2.000 şi 5.000 de lei, de câte trei-patru ori pe an, precum şi alte sume de bani în valută pentru a grăbi plata subvenţiei".

Din convorbirile interceptate rezultă că Drăgancea ştia că are telefoanele ascultate, dar a continuat să ceară şpagă, susţinând că „nimeni n-are ce să ne facă". Procurorii spun că el refuza să semneze documentaţia pentru subvenţie, dacă nu primea banii, şi afirma că abia dacă opreşte 10 la sută din mită, restul banilor dându-i mai departe la Ministerul Agriculturii.

Sistemul PCR - Pile, Cunoştinţe, Relaţii - este încă în floare, dacă ţinem cont de încadrările care se fac prin concurs şi în ciuda blocării posturilor în diverse agenţii sau direcţii din subordinea ministerelor, a consiliilor judeţene, prefecturilor sau primăriilor. Sau dacă ne uităm pe cine sponsorizează unele companii de stat ori unde lucrează neveste de directori sau de ofiţeri din poliţie şi SRI. Dar în capitalism banul primează, aşa că şpaga la angajare a devenit cutumă. Pentru a schimba „obiceiul pământului" şi a eficientiza activitatea, sute de manageri străini ar urma să preia conducerea unor companii de stat în următoarele luni. Ei vor avea însă deasupra o clasă politică sută la sută românească, iar alături şi în subordine şleahta aflată în solda acesteia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite