VIDEO „Scorpionii Negrii” merg într-o nouă misiune afgană unde talibanii continuă războiul de gherilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele ISAF vor primi o mână de ajutor de la români
Forţele ISAF vor primi o mână de ajutor de la români

Peste 600 de militarii români din cadrul Batalionul 20 Infanterie “Scorpionii Negri” Craiova pleacă săptămâna viitoare în Afganistan. Cunoscuţi şi ca „Scorpionii Negri”, militarii Batalionului 20 Infanterie vor acţiona timp de şase luni în subordinea NATO, în cadrul ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate).

Un număr de 664 militari, printre care şi 16 femei, din cadrul Batalionului 20 Infanterie şi Elementul de comandă şi control (Combined Team Zabul) din cadrul Brigăzii 2 Infanterie vor acţiona timp de şase luni în Afganistan. Primele efective vor pleca din România săptămâna viitoare, pe 24 noiembrie.

“Militarii au ca misiune limitarea acţiunilor insurgenţilor din sud-estul Afganistanului, respectiv zona provinciei Zabul”, a declarat maiorul Oliver Anghel. Potrivit maiorului, militarii vor avea în responsabilitate şi securitatea Autostrăzii A1 din zonă.

Militarii Batalionului 20 Infanterie au în „spate” o bogată experienţă acumulată în misiuni multinaţionale. „Scorpionii Negri” se află la cea de-a doua misiune, prima fiind cea din 2005 din Irak. În ianuarie 2011 urmează să plece în Afganistan, în aceeaşi zonă Zabul, „Scorpionii Roşii” din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”. (Vezi video misiunile Scorpionilor Roşii)

Transportarea trupelor către baza militară românească din Afganistan se va efectua cu avioanele C 130 Hercules ale armatei române, dar şi cu aeronave americane de tipul C 117.

Ieri se aştepta vizita ministrului apărării Gabriel Oprea, dar la Craiova a sosit doar o delegaţie condusă de către secretarul de stat MApN Viorel Oancea, care a anunţat plecarea militarilor în noua misiune afgană.

Ministrul Oprea se află la cel de-al XXII-lea Summit al Alianţei Nord-Atlantice de la Lisabona. Acolo se discută astăzi adoptarea Noului Concept Strategic şi se vor lua decizii legate de scutul antirachetă, viitorul misiunii din Afganistan, cooperarea cu Rusia şi procesul de reformă internă.

De altfel, războiul din Afganistan este unul dintre subiectele fierbinţi ale summitului care se încheie astăzi. Atât preşedintele Hamid Karzai, care se întâlneşte astăzi cu Obama, cât şi liderii NATO par a fi căzut de acord asupra faptului că afganii trebuie lăsaţi să se descurce singuri. „Tati se pregăteşte să îndepărteze roţile ajutătoare... începând din iulie anul viitor, aşa că ar fi bine să învăţaţi să mergeţi pe bicicletă", a explicat, plastic, vicepreşedintele american, Joe Biden, decizia de a începe retragerea celor 140.000 de trupe internaţionale din Afganistan în 2011.

Conform planului, până în 2014 forţele de securitate afgane ar trebui să preia controlul total. Biden a lăsat să se înţeleagă că retragerea se va face indiferent dacă afganii sunt sau nu pregătiţi pentru a-şi purta singuri de grijă, vicepreşedintele notând că în Irak lucrurile sunt mult mai stabile.

Analiştii sunt sceptici însă cu privire la situaţia din Afganistan, mai ales că interviul lui Karzai acordat „The Washington Post" a ridicat noi semne de întrebare. „A venit timp ca operaţiunile militare să fie reduse", a declarat liderul de la Kabul.

Secretarul general al ­NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că membrii Alianţei trebuie să fie dispuşi şi capabili să-şi exercite puterea militară „dincolo de propriile graniţe" pentru a putea combate ameninţări precum terorismul şi atacurile cu rachete.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite