VIDEO Perla Banatului a ajuns ruina Europei. Vezi ce spun localnicii despre mafia hotelieră din Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cândva Perla Banatului, o adevărată comoară construită de romani în cinstea lui Hercule şi exploatată la maximum de comunişti, prima staţiune balneo climaterică şi cea mai faimoasă din România, în Herculane doar dezastrul mai are dimensiuni hiperbolice. În timp ce vechile clădiri de aproape 2000 de ani s-au degradat iremediabil autorităţile încearcă abia acum să le recupereze.

Împăratul Austriei considera Herculane ca fiind cea mai frumoasă staţiune din Europa. Atât de înfloritoare cu doar două decenii în urmă, staţiunea este acum de nerecunoscut pentru localnici şi pentru cei care obişnuiau să-şi petreacă aici vacanţele. Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de peste 1848 de ani. Pentru Băile Herculane, privatizarea din 2001 n-a însemnat mărire, ci decădere. După nouă ani, centrul istoric arată ca după război. Sufletul oraşului a fost cumpărat pe nimic şi lăsat apoi în paragină.

"Era o frumuseţe această staţiune. Au devastat tot. Mahării au pus mâna pe clădiri, iar localnicii au pus ferestrele pe foc, ca să se încălzească. Nu mai vezi decât mâţe şi câini pe străzi”, povesteşte un localnic, Cristi, zis Ghipsaru.  Autorităţile iresponsabile, personajele mânate de interese obscure şi lipsa unei strategii au contribuit în egală măsură la decăderea locului, mai spun localnicii din Herculane.

image

Despre situaţia dezolantă a staţiunii Herculane oamenii vorbesc cu greu. Şansele ca Herculane să se impună din nou în circuitul balnear european sunt aproape inexistente. Neajunsurile sunt atât de evidente încât unii dintre localnici spun că interesele nu au dispărut nici în prezent şi se doreşte ca staţiunea să decadă în aşa hal încât să poată fi cumpărată la pachet pe câţiva lei. Iar asta e cu atât mai dureros, cu cât România are cele mai mari resurse din Europa în turism balnear.

Cu două mii de ani în urmă, staţiunea Băile Herculane era un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. La începutul secolului XXI, nimic nu mai aminteşte de fala de odinioară a faimosului centru balnear milenar. „Toate staţiunile balneare româneşti s-au dus pe apa sâmbetei! Sunt restaurator de meserie. Am zis că mă bag voluntar să refac ce se poate, dar nimeni nu vrea să audă. Se vrea ca şi staţiunea Herculane să ajungă la pământ, să o ia pe doi lei, toată la pachet”, mai spune cu tristeţe Ghipsaru.

Vezi ce spun localnicii despre cum a fost ajutată staţiunea Herculane să se degradeze iremediabil

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite