VIDEO/FOTO Ovidiu Ohanesian a făcut publice fotografii cu temniţa în care au fost ţinuţi jurnaliştii români răpiţi în 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini în exclusivitate de la locul în care au fost ţinuţi captivi cei trei jurnalişti români răpiţi în 2005 în Irak. Ovidiu Ohanesian a făcut publice, sâmbătă seară, la emisiunea Q&A mai multe fotografii din temniţa în care a stat  51 de zile alături de Marie-Jean Ion şi Sorin Mişcoci. Este vorba de o fermă aflată în apropierea capitalei irakiene.

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a declarat, la emisiunea Q&A de la Antena 3, că fotografiile au fost făcute de trupele speciale americane imediat după eliberarea ostaticilor. Ohanesian spune că în beciul în care a stat alături de Marie Jean Ion şi Sorin Mişcoci au fost ţinuţi iniţial 11 oameni.

rapiti

Cei trei jurnalişti români au fost răpiţi din Bagdad în martie 2005 şi eliberaţi 51 de zile mai târziu. De răpirea lor a fost acuzat omul de afaceri sirian Omar Haysam, care a fugit din ţară. În 2008, el a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare.Hayssam are de ispăşit o pedeapsă cu închisoare de câţiva ani în Siria.

CITEŞTE ŞI:

Ohanesian: „Sunt urmărit de serviciile secrete”

Ovidiu Ohanesian: Elena Udrea nu a minţit. Marie Jeanne ştia despre răpire. Mişcoci se juca cu mitraliera

Ohanesian: "Omar si Munaf, doar uneltele rapirii"

Răpirea din Irak,cinci ani de mistere

Sunt şanse mici ca Omar Hayssam să fie extrădat în curând. El îşi va ispăşi pedeapsa în România doar după ce va ieşi de la închisoare din Siria, adică peste câţiva ani. Situaţia sa a fost luată în discuţie de preşedinţii României şi Siriei, în urmă cu câteva zile. Aflat în vizită oficială în România, şefului statului sirian Bashar Al Assad a semnat acordul de extrădare dintre cele două state. Hayssam a fugit din România în urmă cu patru ani, după ce a reuşit să iasă din închisoare pe caz de boală.

"Voi începe să postez fotografii inedite referitoare la Afacerea Răpirea din Irak. Cu explicaţiile de rigoare. Imaginile sunt capturate din filmele făcute în cea de a doua locaţie unde au fost deţinuţi jurnaliştii români în 2005, alături de irakieni, fipinezi, francezi şi americani. La aproximativ 25 Km sud de oraşul Bagdad, aproape de zona denumită de militarii aliaţi Triunghiul Morţii. Sunt primele imagini clare din infern", spune jurnalistul Ovidiu Ohanesian.

Intrarea spre beci

Intrarea spre beci.

"Patul în care am stat săptămâni în şir în cătuşe. Sub pat stătea Mohamad Munaf, apoi lângă el un irakian Spionul şi Hussein Hanoun – traducătorul franţuzoaicei. Ventilatorul l-au pus mai târziu, mai mult de formă, pentru că recircula aerul mizerabil din celulă. Toată căldura, aburii şi mizeria se ridicau în tavan, iar condenus că de pe noi, porovocându-ne arsuri pe pielea deja putredă. Mirosurile de trupuri încinse, transpiraţie şi urină erau îngrozitoare", descrie jurnalistul atmosfera din beci.

Camera în care au stat jurnalistii. Foto: Ovidiu Ohanesian.

Militar american al HWG în beciul ostaticilor. Omul stă aplecat sprijinindu-se cu mâna stângâ de tavanul beciului. Celula nu avea mai mult de 1,60 metri înălţime.

Militar american în beciul ostaticilor.

Sub acest frigider era trapa spre beci

Sub acest frigider era trapa spre beci.

Primele imagini ale beciului în care au fost tinuti ostaticii filmate de militarii americani în infraroşu. În stânga imaginii se poate vedea patul în care a stat americanul Roy Hallums, în dreapta patul în care a stat Ohanesian. Ambele suspendate la 50 cm de tavanul beciului. Pe jos sunt nişte covoare. În timpul detenţiei românilor, covoarele nu existau. Erau doar nişte saltele subţiri din material sintetic.

Celula

"Celula subpământeană. Tavan din tablă cutată zincată, susţinut de ţevi ruginite, paturi suspendate de lanţuri şi învelite cu bandă adezivă şi ventilatoare. Becurile nu existau. Pe peretele din faţă se pot vedea cele 2 orificii rotunde, unul pentru lumină, celălalt pentru aerisire. Scara ruginită lângă care stăteau în ordine : Florence Aubenas, Mari Jenne Ion şi Philip Tarangoy", mai povesteşte Ohanesian.

Bucătăria teroriştilor

celula 2

Colonelul american Daniel O’Shea şeful serviciului special Hostage Working Group, în curtea Fermei cu Ostatici.

Colonel american în curtea fermei cu ostatici.
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite