VIDEO Cămătăria ia amploare în România. Poliţiştii sunt legaţi la mâini de Codul Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Dolj susţine că a fost ameninţat de un cămătar din Calafat. Doljeanul ajuns victimă a cămătarilor după ce a împrumutat aproape 6.000 de lei. Cămătăria devine pe zi ce trece un fenomen de amploare în România. Datornicii sunt ameninţaţi şi chiar bătuţi. Li se cer dobânzi la dobânzi uriaşe.

Criza îi îndeamnă pe mulţi români să se împrumute la cămătari. Aceştia profită însă de necazurile oamenilor şi le împrumută bani cu dobânzi care ajung şi la 100 la sută pe lună. De multe ori saltă dobânzile de la o zi la alta. În acest moment, cămătăria propriu-zisă nu este pedepsită de Codul Penal. Poliţia poate interveni doar când este vorba de şantaj sau ameninţări.

A depus plângere la poliţie

Aşa a ajuns un doljean să depună plângere la poliţie, după ce, susţine el, a fost forţat să semneze o chitanţă de mână prin care se obliga să restituie dublu suma împrumutată. Emilian Buică a povestit poliţiştilor că a ajuns prin intermediari la un cămătar cunoscut din Calafat. El a împrumutat suma de 5.900 de lei, în mai multe tranşe. Când a mers să ia ultimii bani din împrumut a avut o mare surpriză: "M-a luat la el acasă, mi-a pus banii pe masă, în curte la el şi a venit cu un caiet. 12 milioane, da. Şi a venit cu un caiet şi a spus, ţi-am dat şi banii ăştia, scrie aici ce îţi dictez eu. Am scris chitanţa cu vorbele, nu mi-a dat voie să adaug sau să modific un cuvânt. Am scris că am împrumutat 5.000 de euro. Iar dacă nu-i dau într-o lună înapoi, voi plăti dublu", a declarat în plângere Emilian Buică.

Cămătarul neagă acuzaţiile

Luat la bani mărunţi de către poliţişti cămătarul nu recunoaşte nimic: "Eu nu am treabă cu el. Eu mi-am cerut banii pe care i-am dat acum un an jumate, 10.000. L-am ajutat că i-a murit nevastă-sa", a spus cămătarul, citat de Realitatea.net. Rudele şi vecinii bărbatului spun că tot satul se teme de cămătari. "Eu când am venit de acasă i-am găsit pe toţi înconjuraţi, văru meu era înconjurat de ei, şi ei spuneau în gura mare să scrie ce spun ei, că dacă nu, are de-a face cu ei", spune o rudă a bărbatului. Poliţiştii spun că în ultimul timp, tot mai mulţi oameni ajung la mâna cămătarilor fie pentru credite bancare pe care nu le mai pot achita, fie pentru a restitui alte împrumuturi. După ce le împrumută sume diverse, cămătarii îi fac să trăiască într-o permanenţă stare de frică, cerându-le sume nejustificate ca dobândă. Din păcate,  mai spun poliţiştii, în acest moment, cămătăria nu este pedepsită de Codul Penal.

Cei vinovaţi de cămătărie ar putea primi trei ani de puşcărie

Poliţia poate interveni doar când apare şantajul  sau  este vorba de ameninţări. În cazul cămătarului de la Calafat, „poliţiştii doljeni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare întrucât persoana respectivă a declarat faptul că a semnat acel înscris sub ameninţări”, a declarat Amelia Căprărin, purtător de cuvânt IPJ Dolj.

Poliţia are înregistrate zeci de cereri în acest sens. Multe dintre victime spun că au trecut prin momente de teroare. Unii au rămas fără case, iar alţii au fost chiar bătuţi, ca să platească dobândă la dobândă. Cămătarii trebuie să ştie de acum însă un lucru: dacă va fi aprobată, o lege iniţiată de câţiva parlamentari interzice cămătăria şi îi trimite după gratii pe toţi cei care dau bani cu dobândă. Potrivit initiaţivei legislative, "darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani." În actul normativ este definită şi camăta: "dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut". Legea privind incriminarea cămătăriei va ajunge în dezbaterea Parlamentului la începutul toamnei.

"Să te pregăteşti de moarte!". Aşa îşi terorizează cămătarii datornicii

Camataria in Romania, o afacere din care nu poti iesi decat in paguba

StirileProTV.ro

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite