Craiova: Banca Mondială a cumpărat unui spital aparatură de 1,5 milioane de euro şi nu sunt medici să o folosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La concursul pentru cele două posturi de la Departamentul de Anestezie şi Terapie Intensivă al Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova nu s-a înscris nimeni.

Departamentul a fost amenajat luna trecută, iar aparatura de ultimă generaţie, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost cumpărată anul trecut cu bani de la Banca Mondială, în urma unui proiect realizat în urmă cu patru ani. În cele şase saloane ale departamentului unde ar trebui tratate cazuri grave sunt în prezent cazaţi pacienţi cu afecţiuni pulmonare care pot fi îngrijiţi într-o secţie obişnuită, spun medicii.



„Într-o secţie de Terapie Intensivă a unui spital de boli infecţioase ar trebui trataţi pacienţi care au tuberculoză în faze avansate, comă hepatică, meningită, meningoencefalită. Momentan, la noi nu se întâmplă acest lucru“,
ne-a mărturisit doctorul Valentina Ionescu, medic infecţionist care se ocupă de cei cinci pacienţi care se află spitalizaţi în departamentul unde nu pot fi aduşi oltenii grav bolnavi.

Salariu de peste 3.000 de lei

Conducerea spitalului spune că aparatura este ultraperformantă. Problema este, spun reprezentanţii unităţii medicale, că nu sunt specialişti care să o folosească. „Într-adevăr, este o mare problemă, pentru că de două ori am prelungit termenul unui concurs pentru ocuparea unor posturi la acest department, însă fără rezultat. Am avea nevoie de doi specialişti. Salariul unui medic care ar lucra aici depăşeşte 3.000 de lei, cu toate sporurile pe care le prevede legea“, a declarat doctorul Iulian Diaconescu, managerul spitalului.

image

În aceste condiţii, cei care au complicaţii ale bolilor sunt transferaţi fie la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova sau la Institutul Matei Balş din Bucureşti.



Printre aparatatele de ultimă generaţie care au fost cumpărate de Banca Mondială sunt ecografe şi aparate de radiologie portabile, congelator la -80 de grade Celsius, unde sunt puse probele bolnavilor, ventilatoare, electrocardiografe, fibroscoape, oftalmoscoape.
 

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite