Craiova: UPDATE / Ford va produce la Craiova 2000 de autoturisme până la sfârşitul anului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: UPDATE / Ford va produce la Craiova 2000 de autoturisme până la sfârşitul anului (GALERIE FOTO)
Craiova: UPDATE / Ford va produce la Craiova 2000 de autoturisme până la sfârşitul anului (GALERIE FOTO)

Primul autovehicul Ford produs România a ieşit azi de pe linia de producţie a fabricii de la Craiova. Conducerea companiei a declarat azi, că, din cauza crizei care a afectat piaţa auto, doar 1000-2000 de unităţi vor ieşi de pe poarta fabricii până la sfârşitul anului.

După mai bine de un an de la preluarea de către Ford a fabricii de la Craiova, prima maşină produsă în Bănie, autoutilitara Transit Connect, a ieşit azi de pe banda de producţie. Deşi atât autorităţilecentrale cât şi oficialii Ford s-au declarat optimişti în privinţa dezvoltării unităţii de producţie, John Fleming, preşedintele Ford Europa, a precizat că doar 1000-2000 de autovehicule vor fi produse la Craiova până la sfârşitul anului. „Vom creşte producţia în funcţie fde evoluţia pieţei. Trebuie să avem însă în vedere că piaţa a scăzut în ultimul an cu 50%”, a spus Fleming. Acesta a  reafirmat intenţia companiei de a mări numărul salariaţilor de 3700 la 7000 şi de investi 675 milioane euro în retehnologizare şi instruirea angajaţilor.

Prima maşină care a părăsit azi linia de montaj a uzinei a fost donată de Ford Spitalului Municipal. 90% din producţia de la Craiova va merge însă la export, în piaţa central şi est-europeană. În prezent, maşinile care pleacă de la Craiova vor fi doar asamblate în Bănie, caroseriile fiind aduse din Turcia. John Fleming a spus însă azi că Ford îşi va ţine promisiunea de a produce 300.000 maşini şi alte 300.000 motoare pe an.

Data de lansare a celei de-a doua maşini. O necunoscută

Muncitorii din Secţia de Montaj care au asistat azi la lansarea primului Ford „made in Craiova” s-au arătat emoţionaţi de moment, spunând că privesc optimişti spre viitor. „Sunt convins că ne va fi mai bine de acum. De un an, de când au venit în fabrică şi au început să facă schimbări, parcă e altceva, lucrăm la alte standarde. Lucrează mult la schimbarea mentalităţilor şi sperăm că industria auto îşi va reveni pentru ca fabrica să lucreze la capacitate maximă”, ne-a spus Teodor Boldu, muncitor în cadrul secţiei.

Atât preşedintele Ford, cât şi preşedintele Traian Băsescu, prezent azi la eveniment, au ţinut să precizeze că ceremonia care a marcat lansarea primei maşini Ford produsă în România reprezintă un moment-cheie pentru industria auto românească dar şi pentru angjaţii acestei fabrici. Oficialii Forfd au profitat de ocazie pentru a aminti şi de cel de-al doilea autoturism care va fi produs la Craiova. John Fleming a precizat că deocamdată nu a fost fixată data de începere a producţiei pentru maşina „de clasă mică”. „Va fi prima uzină care va construi această maşină şi ţin să precizez că aceasta nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka. Când va fi produsă şi datele legate de numărul maşinilor produse vor fi comunicate la o dată ulterioară”,a mai spus azi Fleming.

 

Ora 11.25

Preşedintele Traian Băsescu are o întrevedere chiar în acest moment cu John Fleming, preşedinte şi CEO al Ford Europa.

Cei aproximativ 3.700 de angajaţi ai fabricii vor primi 500 lei drept primă. Pregătirile sunt în toi pentru lansarea primului Ford de România. Autorităţi locale şi centrale şi preşedintele Ford Europa, John Fleming, se vor afla azi în Bănie.
Ne mai despart doar câteva ore până când de pe banda de producţie a fabricii de automobile din Craiova va ieşi primul Ford de România. În ciuda crizei care a afectat industria auto în întreaga lume, americanii de la Ford şi-au păstrat planurile de producţie şi vor lansa azi autoutilitara Transit Connect, primul autovehicul al mărcii fabricat la noi în ţară.

Pentru ca evenimentul de mâine să iasă perfect, pregătirile au început încă de acum un an, după preluarea efectivă a fabricii de către Ford. O parte din salariaţii uzinei au participat la cursuri de perfecţionare în Turcia şi Germania, familiarizându-se cu modelul, dar şi cu modul de lucru al americanilor. Ceilalţi au învăţat de la specialiştii angajaţi de Ford ce înseamnă brand-ul şi cât de importantă este calitatea produselor companiei.

Pentru a marca sărbătoarea, conducerea companiei a promis angajaţilor prime de 500 lei în ziua lansării primului autovehicul Ford „made in Craiova“. Potrivit liderului de sindicat Marin Popescu, aproximativ 3.700 de oameni care lucrează în prezent în uzină vor primi azi aceşti bani.

Numărul de maşini produse, o necunoscută
În privinţa numărului de unităţi care vor fi produse la Craiova, oficialii Ford au evitat până acum să facă vreo declaraţie. Iniţial, Ford anunţase o producţie anuală de 300.000 de maşini şi alte 300.000 de motoare şi o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de euro. La sfârşitul lunii iulie, Dionisio Campos, preşedintele Ford România a declarat însă că deocamdată compania nu este preocupată de cantitatea, ci de calitatea maşinilor care vor ieşi de pe poarta fabricii craiovene. „Voi opri producţia, voi face orice este necesar pentru a asigura produse de calitate. Este o practică pe care o avem peste tot în lume“, spunea Campos pe 24 iulie.

Pe de altă parte, până în prezent oficialii nu au anunţat când va începe producţia celui de-al doilea model Ford la Craiova. De acest lucru se leagă însă speranţele oltenilor, având în vedere că americanii au anunţat faptul că la uzina craioveană se vor face angajări doar în momentul în care Ford va lansa producţia viitorului model, după Transit Connect.

Măsuri de securitate sporite în Craiova

Bănia va deveni azi capitala ţării, locul către care se vor îndrepta ochii românilor. La ceremonia oficială de lansare a primei maşini Ford produse în România sunt aşteptaţi să participe preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Senatului Mircea Geoană şi alte autorităţi centrale şi locale. Compania americană va fi reprezentată la cel mai înalt nivel, de preşedintele Ford Europa, John Fleming.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite