Tudor Gheorghe: „Nu poate spune cineva că m-a văzut cântând la nu ştiu ce festival al berii, la nunţi sau prin baruri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova
Tudor Gheorghe a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Maestrul, de ieri Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, a mărturisit că nu a făcut niciodată rabat de la actul artistic, iar spectacolele sale sunt acte de cultură şi de educaţie ce se vor dovedi în timp materiale de studiu la orele de Limbă şi Literatură Română.

Cu titlul, roba şi pălăria de doctor, maestrul Tudor Gheorghe a intrat în galeria oltenilor aplaudaţi la ei acasă după ce şi-au câştigat celebritatea prin ţară, dar şi în colţuri îndepărtate ale lumii.

„Am primit multe distincţii, dar aceasta le întrece pe toate, dintr-un motiv românesc, şi oltenesc deopotrivă. Domnule, când îţi dau ai tăi o asemenea distincţie e lucru mare. Să te recunoască ai tăi e cea mai superbă întâmplare pe care o poţi trăi. Nu vă voi dezamăgi niciodată!“, a mărturisit maestrul la tribuna Sălii Albastre a Universităţii din Craiova. Artistul care umple sălile de oriunde ar concerta în România şi în afara ei, a recunoscut că, din fericire, nu este inclus în ceea ce înseamnă showbiz românesc, dedicându-se culturii şi educaţiei, susţinând spectacole unde nu se fluieră, nu se huiduie, ci se ascultă.

„Nu poate spune cineva că m-a văzut cântând la nu ştiu ce festival al berii, la nunţi su prin baruri“. Aşa îşi explică „învrednicirea cu această nobilă titulatură“.

Titlul i-a fost acordat maestrului de Senatul instituţiei de învăţământ superior şi i-a fost înmânat de rector. „Sunt un om în vârstă, dar atâtea emoţii ca acum nu am avut niciodată. Este o mare onoare pentru Universitatea din Craiova să-i acorde domnului Tudor Gheorghe titlul Doctor Honoris Causa, pentru tot ce acest minunat oltean reprezintă în cultura românească“, a spus rectorul Ion Vladimirescu.

Laudatio în onoarea artistului a fost citit de directorul Filarmonicii Oltenia, unul din colaboratorii tineri ai maestrului de peste zece ani, alături de dirijorul şi compozitorul Marius Hristescu. „Ca actor, prin serviciul pe care l-a făcut poeziei româneşti, Tudor Gheorghe este de neîntrecut“, a afirmat Gabriel Marciu.

Tudor Gheorghe a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO DE LA CEREMONIA DE ÎNMÂNARE A TITLULUI DE DOCTOR HONORIS CAUSA AL UNIVERSITĂŢII DIN CRAIOVA

Har de la Dumnezeu

Tudor Gheorghe s-a născut în comuna Podari, din judeţulu Dolj, localitatea vecină cu Craiova, la 1 august 1945. Este convins că tot ce trăieşte astăzi este urmarea mâinii de har aruncată aruncată de Dumnezeu în ziua naşterii sale. La 21 ani debuta pe scena Naţionalului din Bănie, iar la 24 susţinea primul său recital „menestrel la curţile dorului“. Cetăţean de onoare al Craiovei şi Chişinăului, Tudor Gheorghe a fost decorat cu Steaua României în Grad de Cavaler şi a primi Ordinul Republicii din partea şeful statului moldav.

Vreme de 13 ani, din 1979, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis să susţină recitaluri, urcând din nou pe scena muzicală  după Revoluţie, cu spectacolul „Cântece cu gura închisă“.

Întâlnirea cu dirijorul şi compozitorul Marius Hristescu a creionat portret seriei de succes „Anotimpurile Poeziei Româneşti“. În 2001, „Primăvara Simfonic“ era desemnat Cel Mai Bun Album al Anului.

A completat universul spectacolelor sale cu orchestră simfonică şi cor academic lângă taraf tradiţional (în Răsuri şi trandafiri), cor de copii (Diligenţa cu păpuşi sau cor bărbătesc (cu Isus în celulă).

În urmă cu trei ani se oprea „La margine de imperii“ cu muzica veche a Bucovinei, păstrată în peste 500 de partituri şi versuri culese în perioada 1902 - 1916 la iniţiativa Ministerului Culturii de la Viena. Şi tot acum trei ani lansa invitaţie în „Mahalaua Mon Amour“, din perioada interbelică, şi urca pe scena Naţionalului din Bănie în muzicalul „Omul din La Mancha“.

I-a fost înmânat Biletul de Aur la Festivalul Artelor, în 2009, după mai bine de un milion de bilete vândute în viaţa sa artistică. A fost anul în care publicul l-a auzit cântând „Degeaba?!“.

În 2011 i-a venit „Vremea nemâniei“, pe versurile poetului Grigore Vieru.

„Să te recunoască ai tăi e cea mai superbă întâmplare pe care o poţi trăi“, Tudor Gheorghe



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite