Craiova: Centrul Transfrontalier, piatra care atârnă de gâtul Camerei de Comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Centrul Transfrontalier, piatra care atârnă de gâtul Camerei de Comerţ
Craiova: Centrul Transfrontalier, piatra care atârnă de gâtul Camerei de Comerţ

Clădirea care va găzdui expoziţiile şi târgurile Camerei de Comerţ a produs găuri serioase în bugetul instituţiei. Conducerea Camerei spune că proiectul este „unul început prost” dar trebuie dus la bun sfârşit.

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj se chinuie să finalizeze o clădire de 1,8 milioane euro care ar trebui să găzduiască toate târgurile şi expoziţiile organizate de instituţie. Proiectul, finanţat cu 644.000 euro din fonduri PHARE, înregistrează mari întârzieri la finalizarea construcţiei. Atât de mari încât Camera este nevoită de azi să plătească fiecare cent din valoarea lucrărilor, fără să mai primească bani europeni.
Conducerea Camerei estimează că proiectul a fost realizat în proporţie de 80% şi în final, doar 450.000 euro din banii europeni vor fi atraşi. „Când am preluat conducerea Camerei, s-a vehiculat ideea să oprim lucrările, dar nu se mai putea face acest lucru pentru că este o construcţie avansată şi nu am avea cui să o vindem. Am decis să mergem înainte chiar dacă nu vom primi toţi banii europeni. Am obţinut aprobarea Ministerului Dezvoltării să continuăm construcţia dar toate cheltuielile care se fac începând de mâine (azi-nr) vor fi suportate de Cameră”, a declarat pentru Adevărul de Seară Ioan Vigaru, preşedintele CCI Dolj.

Cei trebuia chelului...

Construcţia Centrului a băgat însă instituţia condusă de Vigaru într-o „gaură” financiară, pe care chiar preşedintele o califică drept „o problemă greu de rezolvat”. Instituţia s-a împrumutat anul acesta de aproape 700.000 euro pentru a putea finanţa proiectul şi şi-a ipotecat pentru asta chiar sediul în care îşi desfăşoară activitatea.  Restul banilor vor fi achitaţi din fonduri proprii ale CCI Dolj. Colac peste pupăză, deşi înregistra şi aşa întârzieri în implementare, Camera de Comerţ a cerut anul trecut o nouă soluţie tehnică, un perete-cortină din sticlă, în locul celei înscrise în proiectul iniţial.

Craiovenii vor merge cu elicopterul la târgurile CCI

Membrii Camerei susţin că un alt punct slab al viitorului Centru este amplasamentul ales, în curtea Regiei locale de Transport, pe Calea Severinului. Practic, în stadiul actual, vadul e ca şi inexistent pentru că accesul spre clădire se face greoi şi vizibilitatea Centrului dinspre strada principală e zero. „Am decis să cerem sprijinul Consiliului Local pentru demolarea a două clădiri care sunt în faţa Centrului pentru a lărgi accesul. Altfel, am putea spune, în glumă, că va fi nevoie de elicopter pentru a ajunge la Centru”, a spus Vigaru. CCI Dolj vrea să ia aproximativ 400.000 euro, fonduri PHARE, pentru a îmbunătăţi accesul în zonă şi pentru a amenaja spaţiile exterioare Centrului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite