Tot mai mulţi oameni suferă de sindromul virusului numit computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aţintirea privirii la monitorul calculatorului zile întregi este stresantă şi obositoare.
Aţintirea privirii la monitorul calculatorului zile întregi este stresantă şi obositoare.

Cei care stau mai bine de 10 ore pe zi în faţa calculatorului ştiu ce presupune acest lucru: oboseală, dureri de cap şi ochi, privire înceţoşată. Pare un scenariu familiar şi poartă nu nume: sindromul virusului computer (CVS).

În ciuda numarului mare de oameni care suferă în urma orelor întregi petrecute în faţa computerului, foarte puţini au auzit sau sunt interesaţi de acest sindrom. Ocazional, semnele pe care le dau ochii obosiţi sunt normale. Dar dacă simptomele sunt multiple şi afectează confortul şi productivitatea, atunci sigur suferiţi de CVS. La fel ca alţi muşchi ai corpului nostru, muşchii ochiului pot resimţi oboseala. Potrivit portalului de cultură medicală Netmedic.ro, un doctor, specializat în terapia ocupaţională, a afirmat că aţintirea privirii la monitorul calculatorului zile întregi este stresantă şi obositoare.


Ochiul uman nu a fost programat pentru astfel de activităţi

Imaginile de pe ecran nu sunt solide, ele sunt formate din numeroase puncte (pixeli) care le face puţin mai întunecate în centru şi neclare pe margini. Sistemul nostru de a focaliza nu ştie prea bine cum să răspundă la un aşa stimul, a explicat doctorul. Ochiul uman a fost conceput pentru a funcţiona în aer liber. Simţul văzului folosit de strămoşii noştri este diferit de cel al omului modern - în special cel care stă în fata unui computer. Lucrând cu texte şi grafice pe monitorul calculatorului s-a creat o noua sursă de stres pentru sistemul nostru vizual. În ziua de azi, aproape toate cerinţele care solicită omul - atât în timpul lucrului, cât şi în cel de recreere - sunt făcute să funcţioneze pe baza acestui simţ.

Computerele trebuie să fie iluminate dintr-o parte, nu direct din faţă sau din spate

Ochii trebuie, deci, să lucreze în plus pentru a focaliza şi refocaliza atunci când privesc un document aflat pe ecran. Strălucirea ecranului şi iluminarea biroului sunt, de asemenea, importante. Pentru folosirea computerului, sistemul de iluminare este periculos, spune doctorul. Ochii devin obosiţi, unii oameni sunt fotosensibili şi acest lucru poate genera dureri de cap. Computerele trebuie să fie iluminate dintr-o parte, nu direct din faţă sau din spate, mai informează Netmedic.ro.


Clipitul ajută la umezirea ochilor

Problema ochilor uscaţi intervine, de asemenea, în aceste cazuri. Un computer este ca o ţintă irezistibilă în fata căreia uităm să şi clipim. Oamenii, în mod normal, clipesc de 14 ori pe minut, fapt care ajută la umezirea ochilor. S-a observat că utilizatorii computerelor clipesc de cinci ori pe minut. Unele persoane care petrec multe ore în faţa computerelor au învăţat să-şi protejeze ochii făcând numeroase pauze, privind în altă parte decât la monitor sau chiar spălându-se pe ochi de câteva ori pe zi.

O nouă industrie care vizează protejarea ochilor

Deloc surprinzătoare este apariţia unei întregi industrii de protejare a ochilor celor care utilizează computerele: de la picăturile pentru ochii la manuale pentru definirea CVS-ului şi chiar programe software care să ne spună când e timpul să facem pauză pentru odihna ochilor. HTS este un program care propune un fel de fitness pentru muşchii ochiului. Este vorba de un program de reeducare pentru ochii utilizatorilor de computer. Şi, aşa cum este mersul pe bicicletă care odată învăţat nu se mai uită, la fel este şi cu buna funcţionare a muşchiului ochiului.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite