Craiova: Toboşari şi roleri le-au dat de veste oltenilor că trebuie să recicleze gunoaiele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Toboşari şi roleri le-au dat de veste oltenilor că trebuie să recicleze gunoaiele
Craiova: Toboşari şi roleri le-au dat de veste oltenilor că trebuie să recicleze gunoaiele

Craiova este cel de-al şaselea oraş în care ajunge proiectul „Mişcarea de Reciclare“. Evenimentul, patronat de Ministerul Mediului, a început în English Park, unde zeci de tineri au bătut toba cot la cot cu trupa Drum Café.

„Împreună putem găsi soluţii!“ Acesta este mesajul pe care elevi şi studenţi, pe post de voluntari, îl vor duce, pe role sau la pas, prin întreg oraşul, până seara târziu. Vestea că se petrece ceva important în Cetatea Banilor, iar locuitorii săi trebuie să o afle, a ajuns la urechile oamenilor în ritmuri africane. Înarmaţi cu djembe, tobe tradiţionale venite de pe pământuri africane, trupeţii Mişcării de reciclare au intrat rapid în atmosfera creată pe aleile parcului din faţa primăriei. Tinerii s-au familiarizat imediat cu tobele urmând strict indicaţiile membrilor trupei Drum Cafe. „Sunetul tobelor africane reuşeşte să aducă oamenii împreună, să atragă atenţia asupra unor chestiuni importante, îi invită să fie deschişi, să interacţioneze unii cu alţii“, spune Alexandra Silvestru, toboşar în Drum Cafe.


Marş de informare, în centrul Băniei


Tinerii de la Craiova Rollers s-au alăturat fără pic de ezitare Mişcării de Reciclare, convinşi că gestul lor, oricât de mic, poate însemna ceva bun într-o lume în care indiferenţa alterează mediul din punctul lor de vedere. „Este nevoie de o acţiune în masă, însă dacă nu începem cumva nu se va schimba niciodată nimic. Poate până la urmă vom avea şi noi în oraş condiţii să colectăm selectiv gunoiul. A cam venit timpul“, mărturiseşte Mihaela Dolhscanu, de la Craiova Rollers. După ce le-au zâmbit şi au împărţit pliante trecătorilor de pe Unirii, A.I.Cuza şi din Piaţa Mihai Viteazul au staţionat cu toţii la miniconcertele trupei Drum Cafe.


Mere verzi şi sfaturi, din plin pe Velodrom


În cortul Mişcării de Reciclare amplasat în Parcul Romanescu organizatorii povestesc până diseară desre arta reciclării şi le spun celor curioşi în ce pot tranfroma obiectele pe care în mod normal le aruncă imediat ce se strică. La ora 19.00, craiovenii au parte de un concert Bere Gratis şi Direcţia 5. Spectacolul va fi deschis tot cu muzica africană făcută să răsune în aer liber de Alexandra, Atide şi Mandelo, care înseamnă Drum Cafe. La 22.00 se pune punct, dar se stă degeaba. Se strâng selectiv gunoaielor.


Caravană prin întreaga Românie


Proiectul, primul de educare naţională a publicului în privinţa reciclării, urmăreşte implicarea în această mişcare şi a autorităţilor, companiilor, ONG-urilor. Toate la un loc sunt invitate să găsească soluţii trainice pentru un mediu sănătos. Startul acţiunii s-a dat pe 11 iunie în Bucureşti,  pornindu-se apoi prin Galaţi, Iaşi, cu motocicliştii de la Festivalul Moto din Târgul Secuiesc, împreună cu cei de la East European Motor Show la Predeal. Pe 11 iulie a fost timpul Clujului, iar pe 18 s-a făcut popas în Braşov.


Daniel Amon, roler
„Sunt aici pentru mediu şi împotriva încălzirii globale“


Iulia Tutulan, reprezentant Roddia Concept
„Ideea este aceea de a mobiliza cât mai mulţi oameni, dar şi instituţii în această acţiune care vorbeşte despre necesitatea reciclării deşeurilor“


Elena Mirea, student a Facultăţii de Automatică
„Toţi ar trebui să facem ceva. Dacă nu veneam noi, cine venea? Eu reciclez atât cât se poate. Nu avem în Craiova ce trebuie în acest sens“


Andreea Cernăianu, absolventă a Facultăţii de Horticultură
„Când nu vom mai arunca gunoaie, când le vom coleca selectiv, vom avea şi un oraş mai curat. Deocamdată mai sunt zone unde lucrurile nu stau prea bine“

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite