Toamna se numără investiţiile pe bani europeni în Bănie. Centrul istoric şi parcarea subterană, pe lista de depus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Craiova va depune în septembrie şi octombrie cinci proiecte cu finanţare din fonduri UE, în valoare de 215 milioane de lei. Printre acestea se numără revitalizareacentrului istoric al Băniei, dar şi amenajarea unei parcări subterane, sub esplanada Teatrului Naţional.

Începutul de toamnă ar putea însemna pentru municipalitate depunerea a încă cinci proiecte care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Regională a Băniei. Cap de listă este „Amenajarea şi revitalizarea Centrului istoric al municipiului Craiova“, investiţie de 72 de milioane de lei, al cărei proiect este programat să fie depus în luna septembrie. Deşi mai valoros este cel de reabilitare a infrastructurii în nordul, sudul şi estul oraşului, valoarea acestuia fiind de 79 de milioane de lei, planul de aducere la viaţă a centrului istoric pare să fie cel mai interesant din punct de vedere al proiectului tehnic.

Municipalitatea şi-a propus să reabiliteze străzile Lipscani, România Muncitoare, Traian Demetrescu, Romain Rolland, Olteţ, Dreptăţii, Panait Moşoiu şi Buzeşti, cu această ocazie înlocuindu-se conductele de apă, canalizare şi de gaze. De asemenea, reţeaua de iluminat stradal va fi înlocuită cu „lampadare ornamentale asemănătoare celor existente în perioada anului 1900 în centrul vechi“. „Băncile vor relua modelul ales de E. Redont din băncile Parisului de la 1850, din lemn cu picioare din fontă turnată“, se arată în raportul aprobat de consilierii locali în 2010, care detaliază
proiectul. Pe străduţele din centru îşi vor face apariţia şi cinci statui, precum şi două fântâni arteziene luminate cu leduri submersibile.

BIG BROTHER PE LIPSCANI

Strada Lipscani şi arterele adiacente vor deveni un fel de platou pentru Big Brother, proiectul incluzând şi montarea mai multor camere de supraveghere, pentru a preveni infracţiunile şi deteriorarea intenţionată a mobilierului care urmează să fie amplasat. Dacă bicicliştii nu şi-au găsit loc în parc, Primăria Craiova are de gând să amenajeze, pentru amatorii de pedalat, o mică pistă care se va întinde pe patru dintre arterele vizate. În intersecţiile de pe cele opt străzi vor fi amenajate piaţete publice, proiectul cuprinzând şi 13 esplanade pietonale. În spaţiul modernizat, municipalitatea promite că va organiza manifestări culturale, concerte de muzică veche, dar şi diverse expoziţii.
Al doilea mare proiect, realizarea parcării subterane din centru, va fi depus în luna octombrie. Capacitatea parcării va fi de 400 de locuri, spaţiile vor putea fi ocupate contra
cost, însă pentru o sumă modică, după cum spunea în urmă cu două luni viceprimarul Mărinică Dincă.

Celelalte două proiecte privesc mediul de afaceri din Bănie. Prima investiţie, de cinci milioane de lei, vizează înfiinţarea unui Business Center în partea de sud a oraşului, iar a doua va consta în înfiinţarea unui centru de sprijin pentru IMM-uri şi institute de cercetare şi inovare. Valoarea celei din urmă este de patru milioane de lei. Fiecare dintre cele două construcţii va avea 1.000 de metri pătraţi şi un singur etaj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite