Craiova: Teofil Barbu vindecă bolile cu mierea de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Teofil Barbu vindecă bolile cu mierea de albine
Craiova: Teofil Barbu vindecă bolile cu mierea de albine

Bătrânul a făcut o pasiune din îngrijirea albinelor. În gospodărie are peste o sută de stupi, din care scoate în fiecare an sute de kilograme de miere.

Apicultura este ocupaţia specifică a familiei Barbu de mai multe generaţii. Este convins că dragostea pentru natură şi muncă i se transmite de la părinţi. „Am îmbinat utilul cu plăcutul. Mi-am dat seama că se pot câştiga destui bani din această afacere, cât să-mi întreţin familia. În plus, mă ajută pe mine, pentru că mănânc în fiecare zi miere, ca să am un organism sănătos, deoarece este bogată în minerale şi săruri“, ne explică olteanul unul dintre motivele pentru care nu renunţă la această activitate.


Secretul sănătăţii


E sănătos tun. Spune că niciodată nu a suferit de vreo boală. Pune acest lucru pe faptul că din meniuri nu-i lipseşte câte o linguriţă de miere, pe care o strecoară până şi în preparatele pentru iarnă. „Nu pun pic de zahăr în gemuri. Am adoptat un stil de viaţă naturist, am eliminat până şi carnea. Capul nu mă doare nicioodată. Când mi-am făcut analizele, doctorii au rămas uimiţi că la vârsta mea nu am nicio tulburare“, povesteşte pensionarul.
Nea Teofil suportă înţepăturile de albină, dar face alergie la cele de ţânţari. „Când mă pişcă un ţânţar pe mână, îmi iese o bubă mare cât un pumn. Dar dacă mă muşcă 50 de albine pe faţă, n-am nimic. Doar simt că mă gâdilă“, povesteşte bătrânul despre sensibilitatea sa la insecte.

Reţeta pentru o dulceaţă specială


Ne dezvăluie una dintre reţetele pentru dulceţurile pregătite pentru sezonul rece. La o cantitate de şapte kilograme de fructe, bătrânul amestecă două kilograme de miere. După ce conţinutul fierbe în clocot, trebuie turnat în borcane. „Gospodinele să nu aştepte să se răcească, altfel dulceaţa sau magiunul nu mai rezistă până anul viitor. Borcanele le închidem cu un capac, ermetic, şi le aşezăm în pivniţă. Mierea poate fi pusă şi în murături, cu măsură, însă eu nu mănânc deloc murături, că nu sunt sănătoase“, sunt câteva dintre mărturisirile sale.


Mierea de mană ţine locul pastilelor


Teofil Barbu este convins că mierea ajută ca dezinfectat, previne cancerul, hepatita şi afecţiunile cardiace. În plus, nu îngraşă. „Cel mai bun dezinfectant este propolisul. Noi îl combinăm cu un anumit fel de alcool şi iese tinctura de propolis. Dacă te-ai lovit la o rană şi apare o infecţie, tinctura este un adevărat leac. Cea mai fină este mierea de salcâm, care ajută împotriva hepatitei. Mâncaţi şi o să trăiţi mult!“, este sfatul pe care bătrânul din satul Murgaşi îl spune tuturor. Preferata sa este miere de mană. „Se obţine de pe stratul frunzelor de pădure. Este gustoasă şi conţine multe săruri minerale, calciu şi magneziu“, încheie bătrânul.


Cum a fost producţia din acest an?
T.B.: Neaşteptat de bine, mai mare cu 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică peste o sută de kilograme. Dar ne-a afectat criza, pentru că preţurile au rămas ca în 2008. Un borcan de peste două kilograme de miere polifloră costă 27 de lei, în timp ce la cea de salcâm preţul ajunge la 44 de lei.


Rezistaţi să consumaţi numai fructe, legume şi miere?
T.B.: Mă simt mai puternic, am mai multă energie. Multe persoane nu pot să trăiască fără zahăr. Dar eu le zic tuturor că zahărul este dulce, pe când mierea este aromată.


Ce îi place:
„Nu îmi imaginez viaţa fără fructe şi legume. Ador căpşunile, dar şi macaroanele, grişul cu lapte şi caşul. Să nu uit de miere. Într-o zi am mâncat un kilogram, atunci chiar m-am săturat.“


Ce nu îi place:
„Mă cam deranjează că în piaţă văd oameni fumând, deşi este interzis. Am observat că străzile oraşului sunt pline de gropi, iar maşinile de multe ori circulă bară la bară.“


profil:
NĂSCUT:

7 iunie 1957, localitatea Murgaşi, judeţul Dolj


STUDII:
Liceul Teoretic din Iancu Jianu, judeţul Olt

FAMILIE:
Căsătorit, are doi copii

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite