Craiova: Bustul lui Marin Sorescu, abandonat pe holurile Teatrului Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Bustul lui Marin Sorescu, abandonat pe holurile Teatrului Naţional
Craiova: Bustul lui Marin Sorescu, abandonat pe holurile Teatrului Naţional

Bustul marelui Marin Sorescu zace de doi ani pe holul de la intrarea în sala mică a Teatrului Naţional care poartă numele scriitorului.Primarul Antonie Solomon susţine că opera lui Ion Nicodim va fi amplasată pe frontispiciul teatrului.

O vizită în incinta Teatrului Naţional Marin Sorescu oferă o imagine tristă pentru orice craiovean. Pe jos, la intrarea în sala „I.D. Sîrbu“, zace de aproape doi ani îngrămădit într-un colţ portretul în bronz al scriitorului Marin Sorescu. Altminteri omagiat cu pompă în fiecare an de către autorităţile locale, Marin Sorescu priveşte de undeva de jos, abandonat, spre o lume care nu i se mai pare deloc familiară. Cum a ajuns bustul realizat de artistul Ion Nicodim să fie părăsit pe holurile Teatrului Naţional? Ei bine, de aici urmează o altă poveste, una în care domină nepăsarea şi ignoranţa.

Desfiinţat pentru că nu era vizibil

În 2002, opera lui Nicodim era transferată din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al municipiului Craiova. Amplasată în faţa Teatrului, viziunea în bronz asupra marelui artist Marin Sorescu nu a deranjat timp de mulţi ani pe nimeni. A urmat însă reabilitarea platoului din faţa Teatrului Naţional şi atunci autorităţile au hotărât că bustul amplasat pe un soclu de travertin să dispară. „Am vorbit cu arhitecţii şi au fost de părere că bustul era ascuns acolo, nu îl vedea nimeni. A fost un proiect şi acum am vorbit cu directorul teatrului să-l amplasăm pe clădire. O să vedem ce putem face să nu mai aşteptăm terminarea lucrărilor de platou“, a spus primarul Antonie Solomon. Cu alte cuvinte, bustul lui Marin Sorescu era ascuns în faţa teatrului, dar acum e pus în valoare zăcând pe jos pe holurile clădirii.

Directorul Teatrului Marin Sorescu, Mircea Cornişteanu,  susţine că a aşteptat până acum aducerea din Brazilia a plăcilor de granit pentru finisarea esplanadei din faţa clădirii, iar statuia va fi încastrată pe frontispiciul clădirii. „Acolo lumea va şti că acela este Marin Sorescu pentru că până acum au trecut pe lângă el şi nu ştiau cine este. Am vorbit cu domnul primar şi va fi pusă pe clădire, aproape de intrarea actorilor. Noi am aşteptat să fie finalizată lucrarea de reabilitare a platoului, dar se pare că e o treabă tipic românească. Lucrările stagnează şi voi vorbi cu domnul primar să vedem ce putem face să facem lucrarea de amplasare a bustului cât mai curând“, a spus Cornişteanu. De cealaltă parte, nepoata marelui scriitor, Sorina Sorescu, s-a arătat îngrijorată de situaţie, dar a preferat să nu comenteze până când nu va vedea cu ochii săi bustul întins pe jos.

Craiovenii, revoltaţi de situaţie

Craiovenii sunt de părere că autorităţile fac eforturi pentru a susţine financiar evenimente inutile, dar nu au grijă de lucrurile cu adevărat importante din oraş. „Un Marin Sorescu a avut şi România asta şi de ăla şi-au bătut joc! Străinii pun în valoare orice piatră şi noi aruncăm statuile pe jos, că nu ne mai trebuie! E strigător la cer“, a spus Maria Comşea, pensionară.
Alţi craioveni cred că Marin Sorescu ar trebui să devină un brand pentru Craiova, unul exploatat şi pus în valoare la maxim. „Craiova ar trebui să se laude cu asemenea oameni pe care i-a avut, nu să-i abandoneze. Câteodată mă gândesc că ţara asta nu i-a meritat pe oamenii ăştia mari pe care i-a avut“, a spus Emilia Colţescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite