Craiova: Criza a atins solariile de la Teasc (galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Criza a atins solariile de la Teasc (galerie foto)
Craiova: Criza a atins solariile de la Teasc (galerie foto)

Localnicii sunt renumiţi pentru îndeletnicirea cu plantarea legumelor în sere. Cultivatorii se plâng că produsele lor nu mai sunt căutate.

Ţăranii din Teasc şi-au întins taraba, azi dimineaţă,  încă de la intrarea în sat. Negustorii şi-au aşezat în faţa porţilor coşurile încărcate cu roşii, fasole, pătrunjel, ardei şi vinete. De la ora 5.00 îşi aşteaptă clienţii. În zadar. Nimeni nu se opreşte să cumpere măcar un kilogram de castraveţi, cu 0,5 lei, sau varză, la 0,6 lei kilogramul, preţuri reduse aproape la jumătate faţă de pieţele din Bănie.

Primarii le-au făgăduit o piaţă în sat

Paulina Ducu, 60 de ani, spune că este cea mai necăjită. Pentru că primeşte de la stat o pensie de 300 lei, femeia s-a gândit că unica soluţie pentru a-şi întreţine familia este sădirea de zarzavaturi. „Nu cer de pomană, ci sper doar să fac vânzare, pentru că am legume proaspete. Îmi merge rău de trei zile, de când stau aici, pe iarbă verde”, ne spune tanti Paulina. Ne mărturiseşte că s-ar deplasa la piaţă la Craiova, însă nu are un mijloc de transport. „Cu ce să te duci, maică? Dacă dau la ocazie 10 lei şi să nu scot niciun ban, nu ies nicăieri. Toţi primarii ne-au promis că ne deschid aici, în sat, o piaţă. Cu vorbele au rămas!”, adaugă bătrâna. Scoate câţiva creinţari dintr-o pungă. Ne informează că sunt banii pe care îi păstrează în permanenţă, ca să aibă mărunt, pentru a da rest oamenilor.

„Iau goangele după frunze”

Gica Ciucu, 41 de ani, şi-a amplasat cortul alături de tanti Paulina. Deşi ne povesteşte că anul acesta criza nu i-a dat pace iar legumele s-au uscat de tot din cauza căldurii, femeia nu va renunţa la legumicultură. „Din ce să trăieşti? Nu ne dă nimeni o bucată de mâncare gratis. Dacă nu punem braţul la muncă, suntem morţi. Pensie nu am, cheltuieli apar în fiecare zi: ba ulei, ba zahăr”, se plânge tanti Gica. Are o familie numeroasă, formată din trei copii şi tot atâţia nepoţi. De aceea se vede nevoită să se trezească în fiecare dimineaţă încă de la ora 4.00, ca să-şi ude plantele din solarii şi să smulgă buruienile. „Apoi mă duc la cartofi să iau goangele după frunze. Acum am început să tecuiesc, adică să scot fasolea din teci. Vroiam să o vând, dar lumea nu se mai interesează de alimente proaspete, scoase din pământ, le plac mai mult alea din rafturi, că arată bine dar nu au niciun gust şi conţin numai E-uri. De-asta se şi îmbolnăveşte lumea, că nu se hrăneşte sănătos”, completează tanti Paulina. 

Citiţi în Adevărul de Seară de marţi, din Craiova, ce fel de piaţă şi-a propus primarul comunei Teasc să deschidă în apropierea localităţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite