Tatăl donatorului de 18 ani: „Organele copilului meu vor salva patru vieţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii unui tânăr intrat în comă cerebrală în urma unui accident au acceptat să-i doneze organele. Astfel, patru pacienţi din Bacău, Cluj şi din Bucureşti au primit inima, rinichii şi ficatul băiatului. Inima lui Ionuţ, un oltean de 18 ani, bate de sâmbătă în pieptul unui moldovean de 52 de ani. Asta, pentru că tatăl băiatului a acceptat ca organele fiului său să salveze patru suflete.

„Fiul meu va mai trăi prin alţi oameni". Aşa a considerat Nicolae Tudor (56 de ani), din comuna Galicea Mare, judeţul Dolj, când a aflat că fiul său, elev în ultimul an de liceu, nu se va mai ridica niciodată de pe patul de spital, unde l-a adus un teribil accident de circulaţie. A decis să-i doneze inima, rinichii şi ficatul, gest care a smuls patru oameni din ghearele morţii.

Nicu Tudor, tatăl tânărului donatorul

image

Ionel Florin Tudor (18 ani) se plimba, miercuri, cu amicul său Ionuţ Popa (19 ani), încântat de motoscuterul pe care tatăl i-l dăruise cu câteva zile înainte. Nu a apucat să se bucure de cadoul pe care şi-l dorise cu ardoare. Motoscuterul pe care-l conducea regulamentar a fost izbit de un BMW care a intrat pe contrasens.

„El venea cu scuterul dinspre Calafat înspre Galicea Mare şi era un tractor parcat pe marginea drumului. A vrut să treacă pe lângă el, dar le-a ieşit în cale BMW-ul care nu a mai aşteptat şi l-a lovit", a povestit cu lacrimi în ochi Nicu Tudor (56 de ani), tatăl băiatului.

Cea mai recentă poză cu Ionuţ Tudor, cu o zi înainte de accident

image

O nouă şansă

Tânărul s-a lovit la cap şi a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova alături de amicul cu care se afla pe motoscuter. Ionel a făcut un cheag de sânge la cap şi a intrat în moarte clinică. Tatăl băiatului a decis să accepte propunerea medicilor de a-i preleva organele fiului său.

„Am luat această decizie pentru ca băiatul meu să trăiască prin alte persoane. O să-mi văd copilul în ochii acelor oameni. Mă bucur că alţii or să trăiască datorită fiului meu, însă mă doare sufletul că el nu a supravieţuit", a declarat Nicu Tudor. Sâmbătă, specialişti de la Spitalul Fundeni din Bucureşti au venit la Craiova pentru a preleva organele băiatului. Câteva ore mai târziu, inima tânărului ajungea, cu un elicopter SMURD, la un bărbat de 49 de ani, din Bacău. Îngerul său păzitor s-a numit Ionel.

„Este a patra încercare de acest fel. La primele trei, cordul nu a fost compatibil", a declarat Lavinia Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, unde a avut loc transplantul. Rinichii şi ficatul au ajuns la Cluj şi la Bucureşti pentru a ajuta alţi trei oameni.

Tatăl băiatului spune că nu a ezitat niciun moment atunci când a aflat că poate să doneze organele fiului său. „De ce să nu fac un bine atunci când pot? Eu sunt om de la ţară şi cred în Dumnezeu. Băiatul meu o să fie viu prin organele pe care le dă acestor oameni", a mai spus Nicu Tudor.

Băcăuanul Mircea Culbec (52 de ani) aşteaptă de doi ani o inimă nouă. De trei ori a fost incompatibil cu donatorii, iar sâmbătă şansa i-a surâs: în urma unei operaţii de transplant a primit inima lui Ionuţ.

Intervenţie cu succes

Acasă, în oraşul Comăneşti, e bucurie mare. „Vineri, la ora 20.00, veneam de la serviciu şi mi-a sunat telefonul. Erau de la spitalul din Târgu- Mureş. M-au întrebat cât de repede putem ajunge cu tata la clinică. Am sunat urgent la medicii pe care-i cunoşteam şi în câteva minute ni s-a pus la dispoziţie o ambulanţă ultramodernă cu personal medical. La 30 de minute după miezul nopţii intram în Târgu-Mureş", povesteşte Marian Culbec (23 de ani), fiul cel mic al pacientului.

Mircea Culbec, pe vremea când făcea armata la Craiova



În mai puţin de trei ore de la aflarea veştii, bărbatul era deja pe masa de operaţie la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu-Mureş. „Cordul funcţionează bine. Încă nu putem afirma că toate riscurile sunt îndepărtate, dar, din experienţa trecută, lucrurile care merg bine în această perioadă, de obicei, evoluează bine în continuare", a precizat prof. dr Radu Deac, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară I din cadrul IBCvT.

Operaţie de 100.000 de lei

Potrivit medicilor, pacientul va mai rămâne internat aproximativ două săptămâni. Costul unei astfel de intervenţii chirurgicale ajuge la 100.000 de lei, fonduri asigurate din bugetul de stat prin Programul Naţional de Transplant. În ultimii doi ani, bărbatul a trecut de câteva ori pe lângă moarte. Coşmarul lui a început într-o zi de martie, din 2008, când a făcut un infarct. I-a fost montat un efibrilator şi de atunci a mai suferit două infarcturi. „Nimic nu e întâmplător".

Soţia lui Mircea Culbec susţine că soţul său este un optimist. „Spunea că, dacă-i pune o inimă tânără, mai face o dată armata, că i-a plăcut tare mult. Credeţi-mă, nimic nu e întâmplător. A iubit mult armata şi i-a plăcut viaţa de soldat în Craiova. Cred că aşa se face ca tot o inimă din Craiova să bată acum în pieptul lui", a mai spus soţia lui Mircea. Bărbatul a făcut stagiul militar la Artilerie în capitala Olteniei.

Al 37-lea transplant de cord în 10 ani

Primul transplant de cord s-a efectuat, la Târgu-Mureş, în urmă cu zece ani şi a fost un real succes, pacientul fiind şi acum în stare foarte bună. Intervenţia de sâmbătă a fost cel de-al 37-lea transplant de cord efectuat la IBCvT. Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş găzduieşte şi singurul centru cardiovascular pediatric din ţară. Către IBCvT sunt transportaţi de urgenţă sugari şi nou-născuţi din toată ţara cu afecţiuni congenitale ale inimii.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite