Craiova: Târgoveţii din Romaneşti nu mai au muşterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de aparatură second-hand din târg spun că nu mai fac vânzări. Cel mai mare profit dintr-o lună al unei singure persoane nu depăşeşte 200 lei. Negustorii spun că din aceşti bani abia îşi plătesc datoriile la stat.

Viorel Gutuie, 45 de ani, din Craioviţa Nouă, aşteaptă clienţii în târgul Romaneşti încă de la ora 7.00. A avut parte doar de privitori, după cum ne spune. „Aţi stat cu mine o jumătate de oră. Aţi văzut pe cineva să scoată vreun leu din buzunar?“, întreabă bărbatul.

Vremurile bune au apus

Negustorul ne povesteşte, cu privirea plecată, despre declinul afacerii cu aparatură la mâna a doua. „De trei ani m-am băgat în aceste treburi. La început scoteam şi câte 100 lei pe zi. Nu aveam griji nici de întreţinere, nici de mâncare. Acum nu pot să închid ochii noaptea, că mă gândesc că nu o să mai am ce pune pe masă“, ne spune bărbatul.

Îşi trage mai aproape un taburet şi îşi aruncă o pălărie pe cap. Ţine printre fiare o sticlă cu apă să se stropească pe faţă, în orele de caniculă. Deplânge condiţia negustorilor de produse second-hand. „În urmă cu ceva ani o maşină de tocat carnea costa 70 lei, acum este 35 de lei. Nimeni nu se îndură să le ia, chiar dacă sunt ieftine. Le-am pus piese noi, pot fi folosite 10 ani“, subliniază Viorel Gutuie.

Are trei copii din două căsnicii şi ne spune că veniturile familiei sunt mici, cât să supravieţuiască şi să nu rămână cu datorii. „Rup de la gură, ca să plătesc la lumină şi la întreţinere. Pe copil nici nu mă gândesc să-l bag la facultate. Îl îndrum spre o meserie: fierar, tâmplar, orice“, spune cu amărăciune bărbatul.

50 de lei, câştigul dintr-o lună
Vizavi este taraba lui Gică Vânzatu, de 56 de ani. Omul stă pe un fotoliu cu colţurile rupte. Cu aer aparent indiferent, acesta confirmă cele spuse de vecinul său. „Am luni bune, în care scot 200 lei, şi luni slabe, când nu câştig mai mult de 50 lei. Dar ce să fac altceva? M-aş duce la ţară să cresc oi şi vaci, dar şi acolo îmi trebuie nişte bani de început. Am rămas cu speranţa, doar nu ne-o lăsa Dumnezeu să murim de foame, că suntem oameni cinstiţi“, vorbeşte Gică Vânzatu, cu un şurub în palmă.

Spune că nicio aparatură nu mai are căutare, cu atât mai puţin menghinele, la 30 lei, şi şuruburile, la 3 lei bucata. Târgoveţii din Romaneşti ne îndeamnă să nu scriem despre ei. „Noi suntem amărăţi! Ne rugăm să mai avem pe ce să cumpărăm o pâine pentru copii. Dacă unu’ zice că o duce bine, îl fac în faţă mincinos“, încheie Gică Vânzatu.

Discutaţi cu redactorii Adevărul, pe id-ul de messenger adevarulcraiova, despre problemele cu care vă confruntaţi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite