Craiova: Ţăranii, primiţi cu lacătele la uşă de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Ţăranii, primiţi cu lacătele la uşă de judecători
Craiova: Ţăranii, primiţi cu lacătele la uşă de judecători

Zeci de bătrâni din localităţile doljene au venit la Judecătoria Craiova, sperând că-şi vor rezolva problemele. Sătenii au aflat însă că au bătut degeaba zeci de kilometri până în Bănie. Instanţele craiovene sunt în protest.

Cei mai mulţi bătrâni care astăzi se aflau în faţa Judecătoriei Craiova se văitau că au mers la pas zeci de kilometri ca să-şi soluţioneze cazurile, dar că se vor întoarce acasă fără să intre în sala de judecată.

A mers zece kilometri cu proteză de fier

Pensionarii nu pricepeau de ce omul de rând de rând trebuie să îndure de pe urma neînţelegerilor din justiţie. Printre cei mai revoltaţi bărbaţi care s-au trezit azi dimineaţă că judecătorii „au liber” este Vasile Iamaniţa (70 de ani), din Mofleni, care era supărat foc pentru că nimeni nu l-a băgat în seamă într-o instituţie publică. Olteanul are un picior amputat şi înlocuit cu unul din fier. Chiar cu aceste probleme de sănătate severe, pensionarul a străbătut pe jos zece kilometri de la Mofleni, pentru că, spune el, nu avea bani de drum. „Am un leu în buzunar, şi-i păstrez în caz că mă trece foamea, să-mi iau trei covrigi şi să beau o cană cu apă, să se umfle pâinea în stomac, ca să mă satur mai repede. Sunt inconştienţi, domne, după ce că ne amână cu un caz ani de zile, tot ei fac spectacol”, ne-a spus bătrânul. Motivul pentru care şi-a propus ca astăzi să nu lipsească din sala de judecată este să-şi scoată fata din închisoare. „Fiică-mea este în puşcărie pentru un scandal, a stat două mandate, dar mă zbat să o pun mai repede în libertate, că o aşteaptă cinci copii acasă. Vreau să contopesc cele două mandate într-unul singur, să-şi vadă şi ea pruncii, că se topeşte de dorul lor”, a mai zis Vasile Iamaniţa.

„Cum să nu-ţi vină să iei câmpii?”

La fel de răzvrătit era Dumitru Bălan (71 de ani), din localitatea Malu Mare, care se luptă în instanţă cu rudele, pentru o moştenire lăsată de cuscri. „Trebuie să primesc 35.000.000 de metri pătraţi, şi de doi ani tot mă ţin prin judecată”, ne-a explicat bătrânul. Cumnata sa, Gheorghiţa Prejbeanu (51 de ani), se plimba din stânga în dreapta, vorbind singură. „Trei milioane am pensie. Plătii 10 lei să ajung la oraş. Dar cine cred şi judecătorii ăştia că suntem noi, sclavi? Au impresia că ne permitem să ne plimbăm cu autobuzele şi să pierdem vremea pe crăpătul ăsta de soare? Vai de viaţa noastră...”, sunt cuvintele pe care femeia le rostea, în timp ce se scotocea prin geantă să vadă câţi bani mai are. La răstimpuri se îndrepta spre uşă, crezând că cineva a deschis uşile, de pe inderior. „Cum să nu-ţi vină să iei câmpii, când baţi la uşă şi nu-ţi răspunde nimeni? Mai aşteptăm, poate s-or răzgândi judecătorii şi ne-or asculta şi nouă ofurile”, încheie tanti Gheorghiţa.

Sunt judecate cazurile urgente


Magistraţii sunt nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege referitor la salarizarea unică a bugetarilor, care oferă judecătorilor salarii considerate drept nesatisfăcătoare. În aceste condiţii, judecătorii au decis, ca din data de 1 septembrie, să nu mai judece decât procesele penale care presupun luarea unor măsuri preventive de genul arestării, iar în procesele civile, vor fi judecate doar cauzele care presupun darea în plasament a minorilor.  “Toate dosarele s-au amânat. Vor fi analizate doar cauzele urgente, cum ar fi cererile de arestare preventivă şi cauzele privind minorii”, a declarat judecătorul Dan Spânu, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.
Magistraţii spun că adoptarea Legii unice de salarizare, i-ar coborî pe o treaptă inferioară faţă de celelalte două puteri ale statului – legislativă şi executivă. În cazul în care Executivul le va tăia din salarii, magistraţii ameninţă cu blocarea justiţiei şi chiar cu boicotarea alegerilor prezidenţiale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite