Studenţii şi pensionarii, candidaţi la slujba de recenzor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva
foto arhiva

Aproximativ 3.000 de craioveni aveau depuse, până ieri, actele pentru a lucra la recensământul din octombrie. Cereri se mai pot depune doar astăzi, la registratura Primăriei Craiova, până cel târziu la ora 16.00.

Craiovenii care s-au oprit ieri la biroul registraturii în speranţa că vor reuşi să mai câştige un ban odată cu Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor nu s-au arătat prea încântaţi de sumele alocate pentru plata recenzorilor.

„Nu sunt mulţi bani, dar ce altceva să fac. Sunt buni şi ăştia. Din martie îmi caut ceva de lucru şi nu am reuşit să îmi găsesc ceva. Tot mai sper“, a spus Cătălin Cioc.

Tânărul de 22 de ani este elev al Şcolii Postliceale de Industrie Alimentară, fiind în acelaşi timp instructor sportiv. De şase ani, Cătălin este şi voluntar în proiectele derulate de Direcţia pentru Sport şi Tineret Dolj.

Slujba de recenzor are lipici şi la studenţii Universităţii din Craiova. Claudiu Lăzeanu, acum în anul III la Sociologie, a aflat de la unul dintre profesori că se fac angajări pentru recensământ. „Domnişoara Gabriela Motoi de la Sociologie ne-a trimis un mail şi n-am mai stat pe gânduri. Mă ajută oarecum să reuşesc să fiu printre cei selectaţi, pentru că e un venit, deşi nu prea mare. Sunt dezamăgit că nu primim banii integral pentru vor fi impozitaţi“, a afirmat Cătălin.

Recenzori la pensie

Mulţi dintre cei aproximativ 3.000 de craioveni care s-au înscris pentru recensământ sunt pensionari. Oamenii susţin că n-au încotro şi trebuie să mai muncească din când în când întrucât au pensia mică şi se descurcă foarte greu cu dările.

„Stau cu chirie şi din 650 de lei dau lunar 200 pe facturi. Am fost contabil-şef la Agromec-ul de la Seaca de Pădure, dar a intrat în insolvenţă. M-am şi îmbolnăvit şi sunt pensionat medical. Pe unde am mai muncit se uitau cum să nu mă plătească“, a povestit Ion Dobrin. Dezamăgit de vremurile pe care a ajuns să le trăiască la bătrâneţe este şi Marius Popa, în vârstă de 63 de ani. „Am 715 lei după treizeci de ani de muncă“, a mărturisit craioveanul.

Judeţul Dolj are prevăzuţi pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 3.900 de recenzori, cu tot cu rezerve, care înseamnă în jur de 500 de persoane.  În Craiova vor lucra 1.057 de recenzori, 151 vor fi recenzori-şefi, iar 15 reprezentanţi de circumscripţie.

Recenzorul este plătit cu 50 de lei pe zi. El va trebui să lucreze 15 zile, recenzorul-şef - 18, iar cei 15 recenzori de circumscripţie urbană, care îşi vor desfăşura activitatea doar în Craiova, vor munci 21 de zile. Banii vor fi plătiţi la sfârşit şi sunt impozabili.

Cererile se depun la Registratura generală din cadrul Primăriei Craiova, de pe strada A. I. Cuza, numărul 7, împreună cu o copie a actului de identitate şi una a diplomei de Bacalaureat.  Vârsta minimă este 18 ani, candidaţii trebuie să fie cetăţeni români, să aibă capacitatea de a face calcule simple şi corecte.

Recensământul se va desfăşura în perioada 20 octombrie - 31 octombrie.

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite