Studenţii olteni, experţi în drept european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei studenţi ai Facultăţii de Drept din Craiova s-au calificat în semifinala celui mai important concurs de procese simulate de drept european din sud-estul Europei. Cea dea 16-a ediţie a Central and Eastern European Moot Court Competition s-a desfăşurat în perioada 30 aprilie - 3 mai la Sofia.

Mihaela Opran (22 de ani), Lavinia Denisa Dobre (22 de ani) şi Răzvan Scafeş (21 de ani), studenţi în anul trei, au făcut parte din echipa de moot a Facultăţii de Drept din Craiova pregătită de profesorul universitar Bianca Predescu şi de Gabriela Zanfir, masterand al facultăţii. Tinerii au primit două din cele opt premii individuale pentru avocaţi remarcaţi, Lavinia Dobre şi Răzvan Scafeş obţinând premii individuale „Noticed speaker” pentru că s-au făcut remarcaţi pe parcursul competiţiei, din cei peste 50 de avocaţi pledanţi.

„A fost o experienţă extraordinară. Nu mai participaserăm la un concurs de procese simulate, dar acum am prins gustul acestui tip de competiţie”, a spus Mihaela Opran.

Concursul este cel mai important dintre cele de procese simulate de drept european din centrul şi sud-estul Europei, bucurându-se de patronajul şi jurizarea Avocatului General al Marii Britanii la Curtea Europeană de Justiţie, Eleanor Sharpston, de prezenţa mai multor referendari ai judecătorilor de la Curte, dar şi a unor profesori renumiţi de drept european, cum ar fi William Cornish, de la Universitatea Cambridge şi Marise Cremona de la Academia de Drept European din Florenţa.

„M-au copleşit emoţiile atunci când am urcat pe scenă, dar m-am simţit onorată de felicitările primite de la somităţi ale dreptului european“, povesteşte Lavinia Denisa Dobre.

Tinerii craioveni au pledat pe apărare şi acuzare într-o speţă complexă de drept european substanţial. „Ne-am pregătit intens pentru acest concurs în ultimele trei luni. Am avut la dispoziţie un material de 600 de pagini, dar nu este suficient să înveţi. Trebuie să fii spontan şi să ai prezenţă de spirit“, precizează Răzvan Scafeş.

Cei trei studenţi alături de liderul grupului, Gabriela Zanfir

image

La concurs au participat cele mai bune universităţi din centrul şi estul Europei - din Budapesta, Praga, Riga, Bratislava sau Kiev, fiind înscrise 16 echipe. Din România au participat Universităţile din Iaşi şi Craiova.

 „Ne-am calificat în semifinala competiţiei şi am primit aprecieri de la judecătorii curţilor la care am pledat – în a doua zi a competiţiei ne-am prezentat chiar în faţa Avocatului General, după ce în prima zi ne-a jurizat profesorul Cornish. Ni s-a spus că am fost revelaţia competiţiei”, a declarat Gabriela Zanfir.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite