Craiova: Studenţii s-au înghesuit să se înscrie pentru locurile din cămine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi tineri au ales să se cazeze în acest an în căminele din Bănie. Dacă anul trecut numărul de locuri nu se completase, în acest an cifra celor înscrişi depăşeşte cu mult locurile puse la dispoziţie de administratori.

Peste 3700 de studenţi au depus cereri să ocupe cele 2900 de locuri din cămine. „Anul trecut s-au înscris chiar mai puţini decât numărul de locuri. Punem această situaţie şi pe seama crizei. Tinerii nu-şi pot permite să achite sume uriaşe pentru a sta în apartamentele din oraş”, ne-a explicat Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Dolj. Acesta ne-a mai informat că, la acest moment, la Universitatea din Craiova învaţă peste 31.000 de studenţi, care plătesc anual taxe între 2.500 lei şi 3.500 lei taxă. Printre taxele cele mai mari le are Facultatea de Drept. 


Cazările se fac la început de săptămână


Potrivit reprezentanţilor COS, distribuirea camerelor se va face începând cu 28 septembrie. Luni şi marţi sunt aşteptaţi să-şi ocupe locul studenţii din anii II-IV, care au depus cererile de precazare în luna mai, iar pe 30 septembrie este rândul „bobocilor”, care s-au înscris la începutul lunii septembrie. „O categorie de cămine sunt cele unde s-au făcut reduceri, pe de o parte din cauza crizei, iar pe de alta pentru că la acele cămine nu s-au făcut investiţii, nu s-au schimbat uşile, nu s-au pus giurgiuvele, nici termopane. Altă categorie o reprezintă căminele unde chiria lunară ajunge la 130 lei pentru studenţii de la buget, şi 180 lei pentru cei de la studiile cu taxă. Acestea au mochete în camere, termopane etc. Patru cămine au condiţii ultramoderne, cerute de uniunea Europeană, adică frigidere, toalete, televizoare în camere, beneficiează de internet, au maşini de spălat într-o odaie specială iar femeile de serviciu le fac ordine în fiecare zi, dacă este cazul. Chiria aici este de 180 lei pentru studenţii bugetari şi 200 lei pentru cei care plătesc taxă. În plus, studenţii trebuie să achite utilităţile”, a mai afirmat preşedintele COS Craiova.


De nouă ani doarme în cămin


Marian Zamfir (34 de ani) locuieşte de nouă ani într-unul dintre căminele de la Agronomie, de confort mediu. Bărbatul, din Caracal, spune că nu-şi permite să locuiască într-un apartament în oraş, deoarece chiria este prea mare pentru situaţia sa financiară. „Am o soţie şi o fetiţă şi stăm de ani de zile în cămin. Ne convine. Salariile în Craiova sunt prea mici ca să ne mutăm”, ne spune Marian Zamfir, care este în ultimul an la Facultata de Horticultură, a doua facultate. Studentul a urmat, până în prezent, o facultate, un master, un dcotorat în domeniul agronomiei.

La trei din cele zece cămine care există în Bănie, preţurile s-au redus de la 130 de lei, cât era anul trecut, la 900 lei (pentru studenţii de la buget), şi de la 180 lei la 140 lei (pentru studenţii care plătesc taxă).

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite