Student la Teologie: „De ce să ţinem post? Contează să nu facem prostii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Unii preoţi spun că tinerilor de la Teologie le lipsesc mentorii.
Craiova: Unii preoţi spun că tinerilor de la Teologie le lipsesc mentorii.

Peste jumătate dintre studenţii de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova spun că nu ţin post, pentru că le place prea mult mâncarea, ca să se poată înfrâna de la unele alimente. Teologii îşi justifică alegerea şi susţin că mai importantă decât postul este credinţa din sufletul omului.

Postul Paştelui este postul dinaintea Învierii Domnului, cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe Române, cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare. Canonul 69 apostolic osândea cu caterisirea pe slujitorii Bisericii şi cu excomunicarea pe credincioşii laici care n-ar fi respectat postul de miercuri şi de vineri şi pe cel al Păresimilor, cu excepţia cazurilor de boală.

"E mai important să avem sufletul curat"

Dacă în trecut postul se ţinea cu rigurozitate, foarte puţini credincioşi spun că mai păstrează datina. Nici studenţii şi absolvenţii de Teologie nu se mai abţin ca pe vremuri de la bucate. Tinerii au o explicaţie pentru aceste opţiuni. “De ce să ţinem post? Contează să nu facem prostii. Peste 80% dintre noi nu ţinem post. Cunoaştem această situaţie, pentru că locuim în cămine şi vedem ce mânâncă ceilalţi. Eu spre exemplu, recunosc, nu ţin. Nu mă pot lăsa de mâncare consistentă. În fond, e mai important să avem sufletul curat şi să nu păcătuim, decât să râvnim la anumite bucate şi să nu ne facem pofta”, ne-a spus un student de la Universitatea de Teologie a Universităţii din Craiova, care însă a preferat să nu-i fie făcut public numele. Unii preoţi spun că acestor studenţi le lipsesc mentorii. "Nu e vina lor că gândesc în felul acesta. Dacă nu au mentori buni, la ce să ne aşteptăm din partea lor? Nu le putem cere prea mult", ne-a spus un preot din Oltenia.

Află mâine semnificaţia Postului Paştelui, care sunt recomandările medicilor dar şi cauza pentru care foarte puţini tineri de la Teologie aleg să respecte aceste obiceiuri pe craiova.adevarul.ro

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite