Craiova: Stoican vrea să fie mai tare ca Lucescu (FOTOREPORTAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Stoican vrea să fie mai tare ca Lucescu (FOTOREPORTAJ)
Craiova: Stoican vrea să fie mai tare ca Lucescu (FOTOREPORTAJ)

Retras acasă, la Drobeta Turnu Severin, după 13 ani de fotbal la cel mai înalt nivel, Flavius Stoican vrea să-şi demonstreze, la 33 de ani, calităţile de tehnician prin promovarea Minerului Mehedinţi în liga secundă.

Noua meserie de antrenor îi place foarte mult lui Stoican, care are de gând să ajungă la performanţele celebrilor săi profesori Mircea Lucescu şi Bernd Schuster.

Să devină antrenor a fost visul fostului internaţional. S-a apucat de şcoală în 2002, dar a renunţat în momentul în care s-a transferat la Şahtior. A reluat cursurile în 2007, când a revenit în ţară, iar acum are Licenţa A de antrenor şi încearcă să pună în practică tot ceea ce a învăţat în carieră de la cei cu care a lucrat.

image



Mi-am luat mereu notiţe de la antrenamente şi am încercat să fur de la fiecare câte ceva. De la Andone a luat partea de atmosferă, el era mai apropiat de jucători, de la Mircea Lucescu partea de posesie a balonului, iar de la Schuster şi Alexanco partea de tactică. M-am pregătit o lună şi cu Unirea Urziceni, iar Dan Petrescu m-a uimit. Vrea să ştie absolut totul despre jucătorii săi, chiar şi ce fac în timpul liber. Lucescu mai era aşa, dar el dădea, totuşi, o libertate mai mare jucătorilor în afara programului“, a dezvăluit Stoican.

image
image


                                        Flavius Stoican şi soţia sa Maria, la vila în care locuiesc la Severin

„Alexanco ne-a trimis pe toţi la discotecă“

Primul contact al lui Flavius Stoican cu un antrenor străin s-a petrecut în 1998, la Universitatea, când pe banca oltenilor s-a aflat fostul căpitan al Barcelonei, Jose Ramon Alexanco. „A fost singurul antrenor care după o înfrângere, 1-2 în Ghencea cu Steaua, ne-a trimis pe toţi la discotecă, pentru relaxare. A fost o chestie obligatorie. Am rămas impresionat“, îşi aminteşte Stoican.

Mircea Lucescu, strategul perfect

În perioada Şahtior, fostul fundaş a fost marcat de psihologia lui Mircea Lucescu (foto jos). „Ştie înainte de meci absolut totul. Până şi cum va bate vântul şi ce înălţime are firul de iarbă. Înţelege jucătorii şi ştie să te facă să joci chiar şi atunci când nu-ţi convine ceva. Este un foarte bun psiholog“, susţine Flavius.
Acesta a fost concurent pe post cu crotul Srna şi a pierdut duelul după ce s-a accidentat. „Mi-a fost greu să revin, dar şi mai greu să înţeleg că trebuie să aştept să îmi vină rândul“, povesteşte Stoican, care păţeşte acum acelaşi lucru cu elevii săi de la Minerul Mehedinţi: „E greu să-i demonstrezi unui fotbalist de ce nu joacă. Dar eu încerc să-i înţeleg şi pe ei“.  

                                                               

image



Vrea să înceapă de jos

Flavius Stoican a fost ofertat iniţial de FC Drobeta, dar a dorit să înceapă de jos şi a ales Minerul Mehedinţi (Liga a III-a). Are la activ 18 meciuri, dintre care 12 victorii, 5 egaluri şi o înfrângere. „Vreau să văd de ce sunt în stare. E mai greu cu criza asta, pentru că jucătorii cer şi nu prea ai ce să le oferi. Tocmai acum mi-am găsit şi eu să mă fac antrenor! Dar asta e, îmi place ce fac şi vreau să ajung la nivelul profesorilor mei celebri, cum ar fi Lucescu şi Schuster“, adaugă proaspătul tehnician.

image
image


Bernd Schuster, pe când antrena pe Real Madrid

Kaka i-a fost cel mai dificil adversar

Flavius Stoican a jucat cu Şahtior în Liga Campionilor, unde a dat piept cu granzii Milan şi Barcelona. I-a avut adversari, printre alţii, pe Kaka (foto 1), Ronaldinho, Eto’o sau Messi (foto 2), însă primul l-a impresionat cel mai mult. „Messi era un necunoscut atunci. Chiar mă întrebam când l-am văzut pe partea mea «cine dracu mai e şi ăsta mic şi fâşneţ de ştie cu mingea?»  Se vedea că e jucător, dar nu mă aşteptam să ajungă aşa de mare“, susţine Stoican.

image
image



„Barcelona parcă juca doar de plăcere, aşa de relaxaţi păreau jucătorii. Ştiau când să calmeze, când să accelereze, erau de senzaţie. Speculau orice fază“, îşi aminteşte fostul dinamovist.   
 
„Ahmetov nu reproşa nimic jucătorilor“

În perioada în care a evoluat la Doneţk, Stoican spune că s-a simţit cu adevărat fotbalist, iar felul cum se comporta patronul Rinat Ahmetov (foto jos) l-a impresionat. „Pur şi simplu îi era drag să stea lângă noi. Parcă eram copii lui. Investeşte zeci de milioane de euro la Şahtior, dar nu reproşează niciodată nimic jucătorilor. Acolo te simţi fotbalist. În afară de antrenor, toată lumea îţi găseşte circumstanţe atenuante. Iar tu te simţi obligat să faci totul pentru a nu mai greşi. Suporterii nu cer niciodată explicaţii, cum se obişnuieşte pe la noi. Dacă nu le convine ceva, nu mai vin la meci“, spune Stoican.

image
image



„Am plecat la Dinamo ca să prind naţionala“

Stoican susţine că nu trebuie considerat doar un dinamovist, cei 7 ani petrecuţi la Craiova neputând fi uitaţi: „La Universitatea a lipsit tot timpul câte ceva, fie banii, fie jucătorii, fie suporterii. În 2002, Gigi Neţoiu ne-a luat pe majoritatea la Dinamo, după ce ne-a spus că va pleca de la Craiova şi clubul o să rămână de izbelişte. Mi s-a promis un loc la naţională şi un transfer afară şi le-am obţinut jucând pentru Dinamo“.
Flavius a fost titular în campania de calificare la CE 2004, ratată după acel egal din Danemarca, prezenţa la naţională aducându-i şi transferul la Şahtior Doneţk.

image
image
image
image



Flavius Stoican la Universitatea Craiova (foto 1), la Dinamo (în duel cu Raul, foto 2), la echipa naţională (foto 3) şi acum (foto 4).

A renunţat la fotbal în 2008

image
image

    Maria, Flavius şi câinele Paco                                 Stoican (la minge), pe când juca la Dinamo

Stoican şi-a încheiat cariera în 2008, după ce nu a mai prins prima echipă a „câinilor“, forţat şi de o accidentare destul de gravă. „Am cerut să mi se rezilieze contractul pentru că nu doream să câştig bani degeaba. Şi m-a lăsat de fotbal. Pentru că e mai bine să te întrebe lumea de ce te-ai lăsat, decât de ce nu te mai laşi“, susţine fostul internaţional, care are la activ 137 de prezenţe în Liga I, 49 în prima ligă din Ucraina şi 18 la naţională.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite