Craiova: Statul i-a cerut dovezi ale bătăilor primite în temniţele comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un doljean cere Statului român despăgubiri de 6,5 milioane euro pentru fiecare an petrecut în temniţe ca deţinut politic.

După ani în care amintirile torturilor l-au chinuit în fiecare noapte, Augustin Pop s-a hotărât să dea statul în judecată, cerând 6,5 milioane de euro daune morale. Câte un milion de euro pentru fiecare an în care a stat închis în închisorile comuniste. „După câte am îndurat, am considerat că este dreptul meu să fac asta, să cer statului o despăgubire pentru cât am suferit. Din cauza clipelor pe care le-am trăit în închisoare, m-am îmbolnăvit foarte grav şi am fost nevoit să mă pensionez pentru că aveam probleme psihice“, ne-a declarat Pop. Procesul deschis de Pop, acum pensionar în Craiova care îşi duce cu greu zilele, a avut deja prima înfăţişare la Tribunalul Dolj.

Obligat să demonstreze cum a luat bătaie

După ani în care a avut de suferit din cauza reginului, Augustin Pop este însă nevoit să facă din nou dovada că a fost o victimă a sistemului comunist. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care reprezintă statul în acest proces, i-a cerut omului să demonstreze că a luat bătaie în timp ce se afla în închisoare, că a rămas fără avere şi că nu suferea de depresie la 19 ani, atunci când a fost luat cu japca şi băgat la zdup. „Cine face o acţiune în instanţă trebuie să şi dovedească ceea ce susţine. Cu martori, cu acte...“, a spus Cristina Gurănoiu, şef Serviciu Juridic în cadrul DGFP Dolj. Altfel spus, omul trebuie să îşi caute foştii colegi de celulă din urmă cu 50 de ani şi să găsească certificate medicale emise în închisoare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite