Craiova: Mariana Spătaru, o profesoară cu viaţă de cercetaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crede că este de datoria ei să îi ajute pe elevi să devină mai buni, să lucreze în echipă şi să ofere ajutorul celor care au nevoie. În 1989, a descoperit cercetaşii şi de atunci îşi petrece viaţa alături de ei.

Mariana Spătaru este o femeie plină de viaţă, care a încercat să facă de-a lungul anilor ceva pentru cei din jur. După 1989 s-a gândit să dea o altă întorsătură cursului vieţii sale şi s-a făcut cercetaş cu acte în regulă. Femeia spune că, fiind cadru didactic, este datoria ei să îi ajute pe elevi să devină mai buni cu alţii şi să încerce să înveţe lucruri noi. „Sufletul unui copil este ca o bucată de aur brut, neşlefuit. Orice lăstar venit pe lume este o minune, dar sunt minuni şi minuni. Altfel spus potenţialul nativ al fiecăruia este altul, fiecare are depozitate în «cutia» miraculoasă a fiinţei sale toate resursele progresului său ulterior, al evoluţiei sale omeneşti“, mărturiseşte Mariana Spătaru, liderul unităţii de cercetaşi RABON din Craiova.

Natura este un mare pedagog

Când a început acest proiect nu s-a gândit nici măcar o clipă că viaţa i se va schimba total.  La început a avut în grijă un grup mic de copii cu care a luat parte la o serie de manifestări educaţionale. „Am fost voluntari fără a cere nimic în schimb, am făcut curăţenie în pădure, pe stradă, am râs şi am cântat împreună. Bucuria mea cea mare a fost să văd că micuţii au înţeles repede că mai întâi trebuie să fie o echipă, pentru că altfel nu vor reuşi. M-am emoţionat să constat că dacă aveau un corn, îl împărţeau între ei“, îşi aminteşte profesoara. „Erau receptivi la tot ce era nou, munceau şi câteva ore bune pe zi, fără să se plângă măcar o dată. Acest lucru m-a ambiţionat şi mai mult, am strâns din dinţi şi am mers mai departe.Sunt sigură că ei mi-au dat forţa necesară să nu zic niciodată nu“, continuă Mariana Spătaru.

Primiţi cu braţele deschise peste graniţă

Când a fost împreună cu grupul de cercetaşi în Anglia, a avut ocazia să le arate străinilor ce înseamnă o nuntă cu adevărat la olteni. „Am pus în scenă un spectacol emoţionant atât pentru noi cât şi pentru cei de acolo. Toată lumea ne-a aplaudat minute bune în şir, i-am impresionat cu obiceiurile noastre. Din păcate însă în Craiova nu avem parte de acelaşi tratament. Pe banii noştri mergem în excursii, participăm la tot felul de evenimente. Viaţa de cercetaş este a doua familie a noastră“, povesteşte profesoara.

Mariana Spătaru a ţinut să ne precizeze că esenţa morală a cercetăşiei este iubirea de ţară. „Nimic nu este mai frumos decât să poţi spune oamenilor de pretutindeni că eşti român şi că te mândreşti cu acest lucru“, a încheiat cercetaşul cu suflet de copil.

Profil
Născută: 6 februarie 1955, comuna Breasta, Dolj
Studii: Facultatea de Filozofie din Bucureşti
Experienţă: 32 de ani ca profesor. De 14 ani se ocupă de cercetaşii din Craiova. 
Starea civilă: căsătorită

Ce-i place?
„Călătoriile, oamenii care pot să îşi apere drepturile de cetăţeni, suficient de responsabili ca să îşi asume până la capăt consecinţele faptelor lor. Îmi place să fiu mereu înconjurată de prietenii loiali, cu simţul datoriei.“
Ce nu-i place?
„Nu suport genul de persoane care spun «vreau» cu orice preţ, pentru că acest lucru înseamnă să renunţi la valori şi la principii. Mă întristează oamenii oportunişti, care vor să profite de pe urma tuturor pentru a ajunge ei sus.“

Întrebări şi răspunsuri
Cum se împacă filozofia cu cercetăşia?
M.S.:
Merg mână în mână şi asta pentru că filozofia poate să ajungă la suflet numai dacă reuşeşti să intri în lumea în care trăieşti.
În ce constă vocaţia de cercetaş?
M.S.:
Ţelul nostru este să îi facem pe copii apţi pentru viaţa în grup, pentru munca în echipă, capabili să coopereze, să fie prieteni adevăraţi şi să înainteze împreună spre scopuri comune.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite