Craiova: Şomajul a atins cota de avarie în Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Şomajul a atins cota de avarie în Dolj
Craiova: Şomajul a atins cota de avarie în Dolj

Rata şomajului a ajuns la un nivel fără precedent în Dolj, AJOFM anunţând pentru prima dată în şapte ani că procentul persoanelor fără slujbă într-o lună de vară este 9,3%. Autorităţile se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului în perioada următoare.

Nivelul şomajului în Dolj a scăpat de sub control. În timp ce investitorii aşteaptă trecerea crizei, iar marile companii din Craiova anunţă tot mai des că fac disponibilizări, autorităţile în domeniu au dezvăluit faptul că rata şomajului a atins un nivel istoric pentru o lună de vară.

Deşi în luna mai, procentul persoanelor fără slujbă scăzuse la 8,7% şi în mod obişnuit, în lunile de vară se înregistrează scăderi constante ale numărului de şomeri, în luna iunie rata şomajului a ajuns la 9,3%. Paradoxal, în luna iunie, firmele doljene nu au notificat AJOFM Dolj despre vreo disponibilizare. Cea mai mare rată a şomajului pentru o lună de vară s-a înregistrat în luna iulie a anului 2002, când numărul şomerilor atingea 8,5% din populaţia activă a judeţului.

Disponibilizările Electro cresc rata şomajului

Situaţia anunţată s-ar putea înrăutăţi în viitor, spun autorităţile din domeniu. Daniela Barbu, directoarea AJOFM Dolj, susţine că persoanele care nu au un loc de muncă s-ar putea înmulţi în lunile iulie şi august. „Ţinând cont de faptul că s-au anunţat disponibilizări colective pentru lunile iulie şi august şi având în vedere că acum au terminat şi absolvenţii şi vor veni la noi să fie luaţi în evidenţă, anticipăm o creştere a ratei şomajului”, a precizat Daniela Barbu.

Potrivit acesteia, mii de absolvenţi ai cursurilor de învăţământ superior vor intra în evidenţele instituţiei ca şomeri în luna septembrie şi o bursă a locurilor de muncă pentru licenţiaţi va fi organizată abia la toamnă. În plus, potrivit datelor furnizate de AJOFM, în luna august vor fi disponibilizate 654 de persoane, dintre care 500 de la compania craioveană Electroputere, fapt care va influenţa negativ rata şomajului.
Deşi Doljul se situează pe primul loc ca număr de şomeri pe ţară, având înregistraţi în evidenţe 27.060 de oameni fără ocupaţie, rata şomajului de 9,3% plasează judeţul pe locul al cincilea în ţară. Un alt judeţ al Olteniei, Mehedinţiul a luat „faţa“ Doljului, cu o rată a şomajului de 10,6% în luna iunie.


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite