UPDATE VIDEO/ Primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, petrecut cu lăutari la audierea de la Curtea de Apel din Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul suspendat al Băniei a fost prezent astăzi la Curtea de Apel Craiova, ca martor, în procesul în care doi funcţionari publici şi un fost consilier local sunt acuzaţi de corupţie.

Audierea de astăzi a primarului Solomon a fost învăluită într-un mister total. Oameni apropiaţi ai primarului dar şi reprezentanţi ai sistemului public au declarat în repetate rânduri aseară, pentru „Adevărul”, fie că nu ştiu fie că „sigur” Solomon nu va ajunge astăzi la Curtea de Apel Craiova. Zvonul privind prezenţa lui Solomon a adus însă jurnaliştii dis-de-dimineaţă în faţa clădirii situate în centrul oraşului. Efectivul format din poliţişti şi jandarmi şi reprezentanţi ai altor structuri desfăşurat la poartă au alimentat acest zvon, iar în jurul orei 9 şi 15 minute, primarul suspendat al Craiovei, arestat la Piteşti pentru fapte de corupţie, a fost adus la Curtea de Apel cu o dubă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi introdus pe uşa din spate.

Deşi şedinţa în care s-a judecat procesul a fost publică, iniţial în încăperea unde urma să depună mărturie Solomon nu a fost lăsat niciun ziarist. Motivarea oamenilor legii a fost aceea că „sala este plină”. Treptat însă, în sală au fost lăsaţi şi o parte din jurnalişti. Motivaţia judecătorului Doru Filimon a fost întemeiată, potrivit acestuia, pe articolul 298 din Codul de Procedură Penală care îi dă dreptul preşedintelui instanţei „să limiteze accesul în sala de judecată în funcţie de mărimea acesteia astfel încât şedinţa să se desfăşoare în condiţii civilizate”. După ce dosarul a fost strigat pentru prima oară, judecătorul Filimon a spus: „E o cauză obişnuită, sunt lucruri normale, nu trebuie să se agite oamenii şi să facă din asta un eveniment. Nu e pentru niciun om plăcut să stea în stare de arest”.

Dincolo de evenimentul în sine, oamenii prezenţi azi la Curtea de Apel au putut zări prin grilajul de la poartă un Antonie Solomon încătuşat, mai slab cu câteva kilograme faţă de momentul când a intrat în arest, afişând un zâmbet fals.

Edilul-şef suspendat îi salută pe susţinători

image



Prezent ca martor într-un dosar de corupţie la Craiova, Solomon este, la rândul său, acuzat de fapte de corupţie într-un dosar instrumentat de DNA Piteşti. Arestat pe 3 martie la Piteşti, Solomon este încarcerat în prezent la Penitenciarul Colibaşi, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual. Potrivit procurorilor DNA, Solomon ar fi luat ca mită, în mai multe rânduri, suma totală de 50.000 de euro pentru a facilita obţinerea autorizaţiei de construcţie a hipermaketului PIC pentru omul de afaceri Cornel Penescu şi pentru amplasarea în zonă a unei staţii de transport în comun. Alături de Solomon, sunt cercetaţi, însă în stare de libertate, Penescu şi alţi doi angajaţi ai societăţii argeşene.

Ora 12.10 Zeci de susţinători ai primarului suspendat al Craiovei au aşteptat în faţa Curţii de Apel Craiova în momentul în care acesta a fost scos prin uşa din spate şi băgat în duba Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În momentul în care duba a părăsit curtea, oamenii, mulţi dintre ei funcţionari în cadrul primăriei, au început să aplaude. Printre aceştia s-au numărat cântăreţii de muzică populară Constantin Enceanu şi Petrică Mâţu Stoian (foto jos).

image

Zeci de susţinători l-au aşteptat pe edil la ieşirea de la audiere

image

Alături de primar a fost astăzi şi familia acestuia, Iulian şi Maria Solomon

image


Ora 12.05 Solomon a precizat din nou faptul că nu i-a promis nimic consilierului Bojenoiu. „Era doar unul dintre cei 27 de consilieri, nu aveam o relaţie de amiciţie, făceam parte din alt spectru politic. Eu eram independent, el era liberal. Se opunea multor proiecte de hotărâre iniţiate în şedinţa Consiliului Local. Singurul lucru pe care i l-am promis era că această cerere va fi propusă pe ordinea de zi”,a spus Solomon.
Ora 12.00 Întrebat dacă îşi aduce aminte să fi semnat o comunicare către firma patronată de copiii fostului consilier Bojenoiu prin care li se respingea cererea de concesiune a unei suprafeţe de teren, Solomon a declarat că nu îşi aduce aminte. „Semnez mii de hârtii pe zi, semnez ca primarul. De obicei semnez după-amiaza şi nu mă uit la ce semnez”,a spus Solomon. Întrebat de procuror dacă s-a interesat dacă societatea care a făcut cererea de concesiune avea dreptul legal de a primi terenul, edilul-şef a răspuns că nu era „treaba” lui să ştie această chestiune, de ea ocupându-se direcţia de specialitate din primărie. Judecătorul a respins întrebarea Ministerului Public.


Ora 11.50 Întrebat de către procurorul DNA  de ce a fost abordat de către Bojenoiu pentru ajutor, dacă acesta nu depindea de primar, Solomon a spus că, după părerea sa, Bojenoiu s-a gândit că procedura ar fi fost astfel mai uşoară. „Probabil era procedura mai uşoară dacă proiectul de hotărâre era iniţiat de executiv şi discutată în comisii. Bănuiesc că ajutorul lui Bojenoiu viza urgentarea sau simplificarea procedurilor”,a spus Solomon, care întrebat de procuror în ce sens putea urgenta sau simplifica anumite proceduri a spus: „Dovadă demersul făcut: l-am chemat pe Daici”. Pentru că întrebările procurorului de la DNA- Serviciul Teritorial Craiova vizau direct implicarea lui Solomon în acest caz, judecătorul Doru Filimon a ţinut să-i reamintească primarului suspendat al Craiovei că acestea nu sunt în măsură să-l inculpe.

Ora 11.45 Primarul a declarat că, după discuţia cu Bojenoiu, l-a chemat în biroul său pe Gheorghe Daici, şeful Serviciului Disciplina în Construcţii din Primărie. „L-am chemat în birou şi i-am cerut să se respecte legalitatea. I-am spus: Dacă se respectă legalitatea, te rog să promovezi. Nu a mai fost nimeni de faţă, din câte îmi amintesc”,a spus Solomon.

Ora 11. 40 Primarul a declarat că a fost abordat de Aurel Bojenoiu pe vremea când acesta era consilier local. „Mi-a cerut să facem un demers pentru cineva din familia lui pentru a obţine un chioşc. Nu-mi amintesc dacă s-a întâmplat îăn birou sau în sala de consiliu”,a spus Solomon. La cererea preşedintelui de şedinţă, Solomon a precizat că Bojenoiu a venit la el, însă chestiunea nu depindea de instituţia primarului sau de primar personal, ci de Consiliul Local. „Din ce îmi amintesc era vorba de concesiunea unei suprafeţe pentru un chioşc pe domeniul public, dar nu ştiu dacă exista sau nu”,a spus Solomon. Acesta a precizat că nu i-a promis nimic lui Bojenoiu, ci doar i-a spus că va discuta cu specialiştii din primărie şi cu serviciul coordonat de Gheorghe Daici, inculpat în dosar.

Ora 11.30 Deşi a fost adus la Curtea de Apel în jurul orei 9, primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, a fost audiat în cadrul dosarului abia în jurul orei 11.30.  Solomon a precizat că în menţine cele două declaraţii date la DNA, una dată personal, şi cealaltă consemnată de către procuror. Solomon a spus că mereu, ca şi conducător al instituţiei, a încurajat legalitatea. „Cei doi sunt funcţionari model, nu ştiu dacă au mai avut de-a face cu justiţia până acum. În această instituţie pe care am condus-o şi sper s-o conduc în continuare, am încurajat legalitatea înscrisurilor administrative”,a spus Solomon în faţa preşedintelui completului de judecată, judecător Doru Filimon.

UPDATE Ora 9.00 Un grup de susţinători ai primarului suspendat au sosit în urmă cu câteva minute la Curtea de Apel din Craiova pentru a-l susţine. Au strigat Hoţii, Hoţii ! Vrem primarul înapoi. Lăsaţi-ne să îl vedem. A fost nevoie de intrevenţia oamenilor legii pentru a calma spiritele. Duba cu care a fost adus Antonie Solomon a intrat pe uşa din spate. Jurnaliştii şi oamenii care au venit să îl susţină nu au avut acces în curte. 

Solomon a ajuns de aseară în Bănie pentru a fi audiat în procesul fostului consilier Aurel Bojenoiu şi a funcţionarilor publici Gheorghe Daici şi Ionel Păpală, din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii al Primăriei Craiova.

Primarul suspendat ar fi trebuit să se prezintă la proces încă din luna februarie însă a refuzat să facă acest lucru, solicitând audierea în camera de Consiliu. Procesul a fost amânat până în prezent de trei ori din cauza neprezentării lui Solomon la proces.

Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni sancţionate de Codul Penal cu până la cinci ani de închisoare. Cu aceeaşi pedeapsă s-ar putea alege, dacă va fi găsit vinovat, şi fostul consilier local Aurel Bojenoiu, liderul sindicaliştilor din Electroputere Craiova. El este judecat în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, întrucât a votat pentru atribuirea unui teren către firma fiicei şi ginerelui său.

Daici şi Păpălă sunt acuzaţi că, în toamna anului 2006, au ajutat la închirierea unui spaţiu aflat în proprietatea Primăriei Craiova, în favoarea unei firme ai cărei asociaţi sunt fiica şi ginerele liderului de sindicat de la Electroputere Craiova, Aurel Bojenoiu, Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Ionel Păpălă şi Gheorghe Daici au întocmit şi semnat un raport în care specificau că pe terenul vizat se afla o construcţie provizorie, deşi terenul era liber, nemaifiind astfel nevoie ca suprafaţa să fie scoasă la licitaţie. Pe 31 octombrie 2006, în şedinţa Consiliului Local a fost promovată o hotărâre care viza perfectarea sau prelungirea contractelor de închiriere pe terenuri pe care existau deja construcţii provizorii. Deşi Bojenoiu era obligat să se abţină, potrivit legii, de la vot, acesta a votat, încălcând prevederile legii 215/2001 şi aflându-se, astfel , în conflict de interese, infracţiune pedepsită de Codul Penal.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite