Craiova: Societăţile de asigurări medicale primesc mii de euro degeaba (UPDATE)
0
Un singur chirurg plăteşte unei sociectăţi de asigurări medicale în fiecare an câte 150 de mii de euro, poliţa de asigurări "malpraxis", în timp ce suma pentru un medic de familie ajunge la 50 de mii de euro.
Prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a declarat pentru Adevărul de Seară Craiova că 47 000 de medici şi 400 de spitale din ţară achită anual sute de euro de persoană, ca să poată primi autorizaţie de liberă practică. Profesorul Astărăstoae spune însă că, deşi aceşti bani ar trebui să ajungă în buzunarul victimelor din sănătate, nu ştie ce se face cu aceste sume, în condiţiile în care niciun bolnav nu a primit vreun leu despăgubire. "Aceşti bani reprezintă poliţele de asigurare de malpraxis. În toate celelalte ţări ale Uniunii Europene există o lege prin care societăţile de asigurări medicale plătesc despăgubiri, şi acestea chiar dau rezultate. Noi încercăm doar să închegăm o relaţie amiabilă între pacient şi doctor, pentru că de multe ori se întîmplă ca nu medicul să fie vinovat de această situaţie de malpraxis, ci lipsa unei dotări corespunzătoare. Spre exemplu, dacă un bolnav dintr-un anumit oraş se duce la spital, pentru că are nevoie de tomografie, iar acea instituţie nu deţine un computer tomograf, culpa nu este a personalului medical", a declarat pentru Adevărul de Seară Craiova prof.dr. Vasile Astărăstoae. Potrivit preşedintelui CMR, dacă bolnavul nu va fi mulţumit de banii primiţi ca daună de la societatea în cauză, acesta va putea acţiona în instanţă doctorul care nu l-ar fi îngrijit cum trebuie. Reprezentanţii ASIROM filiala Craiova spun însă că nimeni nu le-a cerut până în prezent despăgubiri, în acest sens.
Se înmulţesc reclamaţiile împotriva doctorilor doljeni!
Dacă anul trecut 23 de olteni din Craiova şi din localităţile din judeţ s-au prezentat la Colegiul Medicilor din România (CMR), filiala Dolj, ca să reclame că doctorii că nu le-ar fi acordat servcii medicale de calitate, cifra s-a dublat în 2009. Preşedintele Colegiului din Dolj ne-a informat că cinci dosare din acest an au fost trimise la comisia de disciplină, ca să facă o anchetă. "Înainte de a trimite dosarul la această comisie, experţi din cadrul colegiului nostru efectuează o pre-ancheta, ca să vadă dacă într-adevăr este cazul să înaintăm dosarul. Comisia de disciplină este o entitate separată şi independentă", a declarat prof. dr. Tudor Udriştoiu, preşedintele CMR Dolj.
Cei mai mulţi doljeni şi-au arătat nemulţumirea faţă de medicii de familie de la ţară care nu ar elibera reţete exact când vor asiguraţii sau, potrivit preşedintelui CMR, care nu s-ar prezenta la program, la timp. "Mai sunt persoane care susţin că au fost externate prea devreme. Alte două cazuri sunt ale unor deţinuţi care ziceau că nu sunt bine trataţi de medicii de la penitenciar. O situaţie mai puţin obişnuită este a unui bătrân care, la vârsta de 75 de ani, susţine că şi-a pierdut potenţa din cauza doctorilor", a mai afirmat prof.dr. Tudor Udriştoiu. Preşedintele CMR Dolj mai spune că despre una dintre cele 23 de plângeri care a ajuns la comisia de disciplină nu se mai ştie nimic.
Societăţile de asigurări medicale, puse la zid
Bolnavii, victime ale unor greşeli medicale, ar putea fi despăgubiţi cu bani grei de către societatea la care pacientul a plătit asigurarea medicală. Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut această propunere Ministerului Sănătăţii la începutul săptămânii, urmând să fie aprobată. Potrivit iniţiativei, victima sau reprezentanţii familiei acesteia se vor adresa cu o cerere către spitalul unde a fost furnizat serviciul medical, cerând daune. Unitatea spitalicească va comunica, mai apoi, cazul societăţii de asigurări, cele două instituţii urmând să evalueze solicitarea pacientului. Potrivit proiectului de lege propus de CMR, medicul ar putea fi absolvit de orice răspundere juridică, după ce societatea în cauză va comunica decizia de acoperire a prejudiciului. În cazul în care sesizarea pacientului este respinsă, acesta se poate adresa instanţelor de judecată. Proiectul de lege se află în dezbatere publică. “Este un lucru cât se poate de normal. Se strâng foarte mulţi bani din asigurările cetăţenilor şi pacienţii, dacă se dovedeşte că sunt victime ale unui act de malpraxis, trebuie să primească daunele necesare”, a declarat dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele CMR, filial Dolj.