Craiova: Mâine se împlinesc 12 ani de la moartea lui Sebastian Domozină (GALERIE FOTO)
0
Celebrul comentator radio s-a stins din viaţă la data de 10 octombrie 1997, la Craiova. O boală nemiloasă l-a dus în lumea celor drepţi pe cel care, prin vocea sa, te făcea să trăieşti un meci ca şi cum ai fi pe stadion.
GALERIE FOTO INEDITĂ DIN VIAŢA LUI DOMOZINĂ
Sebastian Domozină era renumit pentru viteza în exprimare, iar viaţa sa a fost legată de o singură echipă, Universitatea Craiova. Celebrul „Gooolllll!!“ strigat din toată puterea la reuşita lui Negrilă din meciul cu Kaiserslautern (1983), care a dus Ştiinţa, în premieră pentru fotbalul românesc, în semifinalele Cupei UEFA, a rămas în analele radioului. Şi parcă răsună şi azi pe fostul „Central“. Celebru a rămas şi comentariul său de la Leeds, când Universitatea reuşea, de asemenea, o premieră, învingând o echipă engleză la ea acasă (2-0) şi eliminând-o din cupele europene (1979).
Eroul de atunci, Aurică Beldeanu, care a a marcat un gol fabulos vrând „să degajeze mingea în tribună“, regretă şi acum dispariţia lui Seba Domozină: „A fost un om deosebit, mai rar ca el. Iubea Universitatea Craiova cum numai el ştia şi îi făcea pe toţi să-l asculte cu plăcere. A fost o excepţie a comentatorilor“.
Coleg de breaslă cu Domozină, Nicolae Secoşan a trăit multe momente alături de regretatul comentator olten. „Am venit de multe ori la Craiova, la el acasă, pe vremea când Ducu, băiatul lui, se juca pe sub masa la care stăteam. Am avut o relaţie specială şi nu s-a schimbat nici atunci când el a devenit director, iar eu eram doar un angajat. A fost un tip modest, prietenos, care a plăcut tuturor. Regretul e mare şi nu-l vom uita niciodată pe Seba. Parcă s-a rupt ceva din ceea ce a însemnat fotbalul minut cu minut“, a spus Secoşan.
S-a simţit oltean chiar şi la Leeds
„Prima transmisie, cu emoţiile ei inerente, cu bâlbâielile şi tremuratul în emisie, nu se uită niciodată“, spunea Sebastian Domozină într-un interviu acordat în 1984, la 20 de ani de la debutul său radiofonic. „Apoi cele legate de marile performanţe ale Craiovei, ale fotbalului nostru în general: Florenţa, 1973, în Cupa UEFA - 0-0 cu Fiorentina lui De Sisti şi Antognoni; prima şi unica până acum victorie românească a unei echipe de club pe stadioanele englezeşti, într-o confruntare oficiala: 2-0 cu Leeds United, pe stadionul «Hellen Rudde»; 1-1 în faţa puternicei echipe Bayern la München; 0-0 la Lisabona, cu Benfica urmaşilor lui Eusebio...“, sunt amintirile lui Sebastian Domozină, cel care s-a considerat mereu un om simplu, „un oltean de la Ianca“. „Mă simt oltean chiar şi la... Leeds!“, susţinea Domozină în 1984.
A comentat aproape 1.000 de meciuri ale Ştiinţei
Sebastian Domozină s-a născut la 15 iulie 1938, în comuna Ianca (judeţul Olt). A absolvit Liceul „Fraţii Buzeşti“ din Craiova şi Facultatea de Ziaristică din Bucureşti. Prima sa transmisiune radiofonică a avut loc în 1964, în primul sezon al Ştiinţei în Divizia A. Până în decembrie 1989, Domozină a fost corespondent principal al redacţiei de actualităţi din Radioteleviziunea Română pentru judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, iar din 1990 a fost director al postului Radio Oltenia Craiova. A realizat aproape 1.000 de transmisiuni în direct de la meciurile Universităţii Craiova, ultima consemnându-se în 1995. A murit la data de 10 octombrie 1997, fiind înhumat la Craiova, în cimitirul Ungureni, aproape de mormântul golgheterului Ştiinţei, Ion Oblemenco. În 2002, Domozină a fost declarat, post-mortem, cetăţean de onoare al municipiului Craiova, iar sala de conferinţe de la stadionul „Oblemenco“ îi poartă numele.
Domozină despre Domozină
În cartea „Aici Radio Craiova, oamenii anului 40“, apărută în 1994, directorul Sebastian Domozină se caracteriza astfel: „Am venit pe lume în zodia Racului, când apele fierbeau în neuitatul lac Potelu, ale cărui valuri mi-au legănat copilăria. De mic m-am trezit într-o imensă stupină, în care albinele au fost primele fiinţe pe care le admiram cu nesaţ şi m-au făcut să-i urăsc pentru totdeauna pe trântori. Trimis de bunii mei părinţi să mă şcolesc, am picat direct în Cetatea Banilor, unde implacabilul destin mi-a hărăzit viitorul“.
„Microfonul, imaginea video şi sonoră, fotbalul, tangoul şi romanţa, poezia şi o carte bună în clipele de linişte“, erau pasiunile lui „Seba“ Domozină. Gângurile: „să rămân totdeauna un prieten al tuturor. Să-l poţi «citi» ascultându-l cu plăcere“.
„Niciun lucru nu este imposibil de realizat, dacă îl doreşi cu adevărat. În primul rând să vrei, în al doilea rând să lupţi şi apoi să te baţi în continuare pentru consolidarea lui“, este una dintre maximele lui Domozină.
Ascultă comentariul lui Domozină la golul lui Negrilă din meciul cu Kaiserslautern