Samir şi Genică au păgubit statul cu ajutorul de la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

36 de funcţionari din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj au fost condamnaţi de Judecătoria Craiova la câte trei ani de închisoare. Angajaţi instituţiei sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Procurorii DNA au stabilit că cei 36 de funcţionari au cauzat un prejudiciu de 30 de milioane de euro la bugetul de stat, pagubă făcută prin rambursări ilegale de TVA către firmele lui Genică Boerică şi Samir Sprânceană. În perioada 2001-2004, cei 36 de funcţionari - şefi de serviciu, inspectori şi consilieri - au întocmit şi au semnat în mod conştient procese verbale prin care s-a dispus rambursarea ilegală de TVA la 42 de societăţi din Dolj controlate de Genică Boerică, Samir Sprînceană şi Ion Fotescu. Cel mai cunoscut nume din dosarul lui Boierică este cel al fostului director adjunct de la Finanţe, Constantin Osiac, pe atunci şef serviciu. Acesta a fost chiar acţionar la una dintre firmele care au încasat banii, însă s-a retras repede din afacere.

Prejudiciul nu a fost recuperat

Boerică, Samir şi Fotescu au fost trimişi în judecată de către DIICOT, în dosare separate. Ministerul Finaţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă cu suma de 117.769.671 de lei. A fost pus sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile ale tuturor inculpaţilor, însă nici până în momentul de faţă prejudiciul nu a fost recuperat.

Genică Boerică le-a mărturisit anchetatorilor că Ristea Priboi, fost politician, a tras toate sforile ca Lucian Zaharia să ajungă director la Finaţele Publice din Dolj, de unde a dirijat rambursările ilegale. Boerică a declarat în scris că 40 la sută din bani au rămas la şefii de la Finanţe, în principal la Zaharia, 30 la sută au mers la un partid politic, 10 procente îi rămâneau lui, iar restul de 20 la sută se duceau la poliţişti, procurori şi judecători locali.Şeful celor 36 de funcţionari publici acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, Lucian Zaharia, a fost scos de sub urmărire, deşi împotriva acestuia au existat probe solide.

Foştii angajaţi ai Finaţelor Publice din Dolj au declarat la proces că nu au făcut nimic de capul lor, ci la comanda şefilor. Sentinţa dată de Judecătoria Craiova la 22 iulie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile.   

Genică Boerică a ajuns în spatele gratiilor în anul 2007, iar Samir Sprânceană în 2006 pentru returnările ilegale de TVA. De atunci, dosarul este tot pe rol la instanţă. Cei doi au mai încălcat legea. Boerică este acuzat că a lovit cu autoturismul un tânăr cu handicap, în Bucureşti, şi a fugit de la locul accidentului, iar Samir este cercetat pentru clonare de carduri.  

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite