VIDEO Să ne amintim de versurile lui Adrian Păunescu - "Vocea celor care suferă în această ţară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Păunescu
Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii şi s-a făcut remarcat după ce a înfiinţat Cenaclul „Flacăra". Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creaţie literară. 

Adrian Păunescu s-a născut în localitatea Copăceni din Basarabia, pe 20 iulie 1943. Şi-a petrecut copilăria în localitatea doljeană Bârca, iar studiile le-a făcut la Craiova şi în Capitală, fiind absolvent al Universităţii Bucureşti.

 Manifest pentru sănătatea pământului - Adrian Păunescu.

A debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. "Repetabila povară", "Totuşi iubirea", "Analfabeţilor" şi  "Tăierea porcului" sunt doar câteva dintre poemele cu care s-a remarcat.

Adrian Păunescu a scris şi literatură pentru copii şi proză fantastică şi a lucrat ca redactor pentru reviste ca "România literară" şi  "Luceafărul". A condus revista "Flacăra" şi cenaclul cu acelaşi nume. 

Tatăl lui, învăţător de orientare liberală, a fost închis de regimul comunist timp de 15 ani, iar din această cauză poetul a avut probleme în tinereţe.
           
Relaţia lui cu regimul Ceauşescu rămâne însă ambiguă, el lăudându-l şi criticându-l în acelaşi timp pe dictator. Căzut în dizgraţie în 1985, Adrian Păunescu nu şi-a ascuns după Revoluţie orientarea de stânga. A intrat în Partidul Socialist al Muncii, iar în ultimii ani a fost senator PSD.
          
Adrian Păunescu a fost căsătorit de două ori. Mai întâi cu poeta Constanţa Buzea, cu care a avut doi copii şi cu apoi cu Carmen Antal, cu care a avut o fată. Păunescu a fost premiat anul acesta cu "Meritul Academic" pentru creaţie literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române.

Criticul literar Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române remarcă faptul că "dispariţia lui Păunescu va avea foarte mari consecinţe, pentru că el devenise, prin intervenţiile sale la televiziune, o voce a celor care suferă în această ţară."


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite