Craiova: SONDAJ / Studenţii din Bănie învaţă ca sardinele în conservă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: SONDAJ / Studenţii din Bănie învaţă ca sardinele în conservă
Craiova: SONDAJ / Studenţii din Bănie învaţă ca sardinele în conservă

Mii de tineri de la Universitatea din Craiova achită în fiecare an taxe uriaşe, dar sunt trimişi acasă pentru că nu au săli unde să studieze. Studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Economice fac nateva la liceu ca să îşi desfăşoare seminariile. Citeşte şi: Studenţii cu gripă porcină vor să fugă din spital  Fără carantină în căminul de lux

„Bobocii” de la Facultatea de Ştiinţe Economice sunt nevoiţi să străbată de câteva ori pe săptămână aproape un kilometru până la Liceul Traian Vuia, ca să poată învăţa. Nici cei de la Facultatea de Geografie nu o duc mai bine. În această dimineaţă, un grup de tineri se afla pe holuri, pentru că nu aveau loc în camere.


A dat porcul din ogradă să-şi plătească facultatea


Alexandru M., care a dorit să nu-şi facă public întregul nume pentru a nu avea probleme cu profesorii, spune că este bătaie de joc ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ superior din Bănie. „Familia mea face eforturi deosebite ca să mă susţină financiar, pentru că nu are venituri prea mari. Mama chiar a trebuit să vândă un purcel la piaţă, ca să poată completa suma de bani pentru taxe”, ne-a mărturisit tânărul.

Nu găseau scaune pe care să stea

Studenţii de la Facultatea de Litere povestesc despre momentele când profesorii le-au spus direct în faţă să plece acasă sau să stea în picioare, dacă vor să asiste la ore. Mai multe cadre didactice au rămas cu gura căscată când au intrat în sălile neîncăpătoare unde studenţii stăteau îngrămădiţi până lângă catedră, pentru că nu aveau un scaun pe care să se poată aşeză. Ei spun că nu au încotro şi că nu este vina lor pentru că universitatea nu este dotată cum trebuie. Profesori care au dorit însă să-şi păstreze anonimatul spun că este o ruşine şi o pată pentru numele Universităţii din Craiova să-şi plimbe studenţii dintr-o clasă într-alta, în timp ce-i jecmănesc de bani.


Cară scaune prin universitate


Gabriela M., de la Specializarea Română-Engleză, spune că aproape în fiecare dimineaţă pleacă prin universitate, să caute scaune pentru colegi. Gabriela achită anual o taxă de 270 lei. „Într-o zi, la ora de engleză, eram foarte mulţi prezenţi. Fiind în primul, an, studenţii vin într-un număr mare la ore, nu prea lipsesc. Trei sferturi dintre noi aveam loc, iar vreo zece erau în fundul clasei, în picioare. Nu puteau scrie, pentru că nu aveau bancă. Când au văzut că stau fără folos, au plecat acasă”, ne-a spus Gabriela.

"La Facultatea de Drept nu sunt probleme!"

Conducerea universităţii nu pune mare preţ pe haosul cauzat de lipsa claselor. „Să nu înţelegeţi că toţi studenţii care plătesc taxe nu găsesc săli. La Facultăţile de Feologie, spre exemplu, cea de Horticultură, Drept, nu sunt probleme de această natură”, a declarat prof.univ. dr. Marcel Drăcea, prorectorul Universităţii din Craiova. 

   

image
image
image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite