FOTOGALERIE Rromi şcoliţi să taie garduri vii pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 300 de rromi din judeţul Dolj au urmat anul trecut cursuri de calificare profesională în domeniul construcţiilor, agriculturii, comerţului şi în peisagistică. Rromii şcoliţi au primit certificate şi pot munci cu acte în regulă peste hotare.

Doljenii de etnie rromă, care au urmat anul trecut cursuri de calificare profesională, pot lucra acum cu forme legale în ţările Uniunii Europene. Este şi cazul lui Ion Dorel Brotac, de 31 de ani, din comuna Malu Mare, care acum este peisagist-floricultor în toată regula. Tânărul s-a înscris anul trecut la cursul „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine” unde un specialist din Craiova l-a iniţiat în tainele acestei îndeletniciri. „Am învăţat cum să tai şi să amenajez gardurile vii, cum să îngrijesc florile, să le aranjez cât mai frumos, ca să placă omului. Am făcut  teorie şi practică, unde am lucrat gazonul din comună. L-am aranjat ca la carte”, poveşte cu mândrie Dorel, pe când face ultimele retuşuri la nişte tufe din Craiova.

image

Dă click pe imagini pentru FOTOGALERIE:


Dorel recunoaşte că este pasionat de floricultură şi este convins că această diplomă îi va fi de folos în Anglia, unde va pleca în curând la muncă. „O să mă duc în străinătate şi, dacă o să mi se ofere ceva în domeniu, e tocmai bine, nu refuz. Ştiu să fac de toate, nimic nu mi se mai pare greu în peisagistică. Orice mă pui să lucrez îi dau de cap până la urmă. Sunt specializat, am acte, totul e în regulă”, mărturiseşte Dorel, care promite că acesta este doar începutul în lunga serie de calificări pe care şi-a propus să le obţină. „Vreau să mă mai calific în zidărie, în multe altele. Să vedeţi câte diplome o să strâng peste câţiva ani”, mai spune Dorel, în timp ce plantează câteva pansele într-un parc din Craiova.

Cursuri de trei luni

Aproape 300 de rromi din judeţul Dolj au urmat anul trecut gratuit cursuri de formare, calificare şi consiliere organizate în judeţ de către Partida rromilor şi de către Agenţia Naţională pentru Rromi. Majoritatea cursanţilor sunt din Segarcea, Malu Mare, Amărăştii de Jos, Rast, Piscu Vechi, Vârtop, unde au fost formate centre speciale. „Cursurile cele mai solicitate în Dolj sunt de lucrător în agricultură, în structuri pentru construcţii, în comerţ şi avem şi în peisagistică. Diploma le prinde foarte bine pentru că le este recunoscută şi pot munci în străinătate”, a declarat Luminiţa Tudor, coordonator judeţean al proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.  Luminiţa Tudor a explicat că unul dintre criteriile pentru admiterea la aceste cursuri este terminarea celor patru clase primare. "Un curs durează trei luni, constă atât din teorie cât şi din practică. Acestea se desfăşoară în unităţile de învăţământ, în urma unor parteneriate cu aceste instituţii", a precizat coordonatoarea proiectului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite