Craiova: Romii de la ţară şi-au săpat groapa de vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Romii de la ţară şi-au săpat groapa de vii
Craiova: Romii de la ţară şi-au săpat groapa de vii

Mai multe familii de etnie romă din satul Lişteava, comuna Ostroveni, locuiesc de când se ştiu în bordeie. Sătenii se plâng că i-au invadat şerpii şi spun că viaţa copiilor este pusă în pericol de reptilele care se strecoară prin găurile din acoperiş.

Romii din satul Lişteava, situat la 50 de kilometri de Craiova, îşi duc zilele în bordeiele de la marginea aşezării. Peste 60 de persoane sunt înghesuite în locuinţele subterane care le servesc drept dormitor, bucătărie sau chiar cocină pentru porci.


„Aşa e în groapă, trăieşti ca animalul”


Elisabeta Zisu (23 de ani) povesteşte cum a trecut prin momente de groază săptămâna trecută, când un şarpe s-a târât pe patul unde stătea unul dintre copii. „Antonio, de un an şi două luni, se juca în pătură cu o maşinuţă, când am dat cu ochii de o orătanie urâtă. Mi s-a zbârcit părul pe mine. Am strigat la Febronel (soţul – n.r.), care a sărit repede la gâtul şarpelui, ca să salveze copilul. Făceam înmormântare azi, dacă bărbatu-meu mai întârzia puţin ”, ne spune femeia. În această dimineaţă, Elisabeta încerca să astupe gaura pe unde susţine că şarpele i-a pătruns în locuinţă. Femeia arată cu mâna spre o adunătură de gongi aflate într-un alt colţ de la streaşina încăperii. „Când luăm masa, gângăniile se adună în farfurii. De unde bani să cumpărăm sprayuri care să le omoare? Gâzele vin în mâncare. Aşa e în groapă, trăieşti ca animalul”, mai zice femeia, mamă a trei copii. La câţiva metri distanţă, Gabriela Stoican (35 de ani) încă îşi aminteşte cum o orătanie şi-a făcut culcuş exact lângă mormanul de haine din pragul casei. Olteanca iubeşte animalele. Este motivul pentru care nu i-a venit greu să se obişnuiască cu Miţa, purceaua pe care a adăpostit-o pe „holul” bordeiului. „Lu’ Miţa îi dau să halească boabe de porumb, din care fierbem şi pentru noi. Nu ne-am îmbolnăvit până acum, chiar dacă stăm mai rău decât câinii”, zice olteanca.

Aflaţi din Adevărul de Seară de vineri, din Craiova, cum promit autorităţile că vor ajuta comunităţile de romi din judeţ.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite