Craiova: Românul Toma Coconea, pentru a patra oară la Red Bull X-Alps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Românul Toma Coconea, pentru a patra oară la Red Bull X-Alps
Craiova: Românul Toma Coconea, pentru a patra oară la Red Bull X-Alps

Toma Coconea, singurul român, originar din Petroşani, care a participat la trei ediţii ale întrecerii extreme Red Bull X-Alps, a luat astăzi startul şi la competiţia 2009, care se desfăşoară la Salzburg, Austria.

Red Bull X-Alps înseamnă 818 km de aventură de la Salzburg la Monaco şi un total de 7 vârfuri de munţi în Austria, Germania, Italia, Elveţia şi Franţa, traseul de anul acesta este cel mai dificil din punct de vedere strategic până în momentul de faţă, spun organizatorii.

Cei 30 de sportivi, reprezentând 23 de ţări, admişi la start sunt nevoiţi să traverseze Alpii cu parapanta şi pe jos, orice alt mijloc de transport fiind interzis. Obiectivul lui Toma Coconea pentru anul acesta este clasarea pe podium. La ediţia din 2003 a terminat pe locul 9, iar la cea din 2005 pe 8. În 2007 a ajuns al doilea. „Sper ca şi anul acesta să fiu pe podium”, a spus Toma, înaintea plecării spre Austria. Toma nu va ataca Alpii de unul singur.

S-a antrenat timp de doi ani

Conform regulamentului competiţiei se merge în echipă, iar partenerul lui Toma la ediţia din 2009 este Vasile Trifan, care este legatura parapantistului la sol, iar principalele sale atribuţii sunt legate de crearea traseului către punctele de trecere, colectează informaţiile despre starea vremii, configurează aparatura specifică şi se asigură că sportivul român trece prin punctele corecte şi alege cel mai scurt traseu posibil.

„Un factor important în obţinerea unui rezultat bun îl va avea colaborarea mea cu Vasile. Sunt sigur că împreună vom face o cursă bună şi că ne vom atinge obiectivul propus”, a mai completat sportivul. Toma Coconea s-a antrenat timp de doi ani, ajungând să alerge chiar şi 130 de kilometri într-o zi şi a zburat cu parapanta la viteze ce depăşeau 100 km/h, pentru a face faţă celei mai dure competiţii de gen din lume.

Traseul, de la Salzburg la Monaco!

Pentru prima oară în istoria evenimentului, startul pentru Red Bull X-Alps 2009 s-a dat la Salzburg, în Austria.  Concurenţii au început competiţia astăzi, 19 iulie 2009, în zona centrală a frumosului oraş baroc Salzburg, faimos pentru faptul că este locul naşterii lui Wolfgang Amadeus Mozart, precum şi pentru faptul că este locul unde s-a filmat “Sunetul Muzicii”.

Cu toate acestea, participanţii nu vor avea timp pentru vizitat întrucât concurează în afara oraşului, până la Gaisberg, primul vârf al cursei. La 1265 de metri deasupra nivelului mării, Gaisberg este locaţia perfectă de plecare pentru parapantiştii locali şi va fi, de asemenea, primul test de rezistenţă pentru competitori.  Concurenţii vor trebui după aceea să zboare sau să se caţere până la cel de al doilea vârf, Walzmann, al treilea munte ca mărime din Germania, 2713 de metri.

Concurenţii trebuie să atingă vârful Marmolada Italiei 

Acţiunea continuă în timp ce concurenţii călătoresc spre sud pentru a înfrunta muntele Grosslockner Alpine, înalt de 2.504 de metri. Cu 189 de km parcurşi deja, Marmolada Italiei este următorul vârf, unde concurenţii trebuie să atingă vârful de 3.343 de metri. Este o distanţă imensă de 328 de km până la cel de-al cincilea vârf, Switzenland’s Matterhorn. Acesta este momentul în care tacticile şi strategia intră în joc. 

Matterhorn este un alt vârf cilindric de care trebuie să treacă concurenţii înainte de a trece mai departe în nordul Mont Blanc-ului, în Franţa. Dupa aceea urmează un drum direct de 234 de km până la Mont Gros, pe coasta Mediteraneană, unde cei ramaşi în cursă vor zbura direct pe plaja din Monaco. “Îmi place foarte mult acest traseu nou. Are câte puţin din toate. Concurenţii vor trebui să născocească tactici inteligente, să posede aptitudini de zbor şi să dea dovada de multa rezistenţă”, a declarat Hannes Arch, organizatorul cursei.

În 2007, doar 5 participanţi, Hofer, Toma Coconea (Rom), Martin Muller (Sui), Urs Lotscher (Sui) şi Kaoru Ogisawa (Jpn) au atins ţelul cursei în Monaco.


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite