Românii înfruntă criza financiară cu antidepresivele în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiovenii înfruntă criza financiară cu antidepresivele în buzunar. Vânzarea pastilelor care ar trebui să alunge anxietatea a crescut în farmacii cu peste 30 la sută în 2010 faţă de 2009, susţin specialiştii în domeniu

Printre cele mai frecvente cauze declanşatoare ale depresiei întâlnite la oamenii care au trecut pragul cabinetelor medicale din Craiova, se numără pierderea locului de muncă sau imposibilitatea de a-şi mai putea plăti ratele la bancă.

„Grija zilei de mâine se transformă adesea în adevărate stări de panică sau chiar depresii. Pentru a depăşi aceste stări, care nu sunt deloc plăcute, oamenii apelează tot mai des la antidepresive”, spune dr. Adina Ghemician, specialist la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon.

Medicii de familie spun că se consumă mult extraveral sau distonocalm. „Din primăvara anului trecut consumul de antidepresive, sedative şi anxiolitice, a crescut destul de mult”, spune Mirela Bică, farmacist. Celor care sunt la începutul bolii medicii le prescriu reţete cu calmante şi anxiolitice, iar cazurile mai grele sunt trimise la medicii specialişti sau la medicii psihiatrii. Psihologii avertizează însă că medicamentele nu sunt cea mai bună soluţie pentru alungarea stresului.

Adolescenţii care nu dorm suficient devin depresivi

Antidepresivele ar putea face mai mult rău decât bine

Specialiştii, care au studiat efectele pe termen lung al acestor medicamente, spun că bolnavii care speră să se vindece cu antidepresive riscă să devină dependenţi. „Bolnavii riscă să devină dependenţi de medicamente, iar vindecarea lor poatea dura ani de zile sau pot apare complicaţii majore”, explică psihologul Claudia Măciucă. Alarmant este şi estimarea că, dintre pacienţii diagnosticaţi cu diverse forme de depresie, doar 20-30 la sută primesc şi tratamentul adecvat.

„Cei mai mulţi dintre ei primesc un tratament necorespunzator, iar efectele sunt dezastruoase. Oamenii trebuie să meargă mai întâi la un psiholog şi apoi să urmeze calea medicamentoasă, dacă mai este cazul”, mai explică psihologul.  Chiar dacă reţeta nu funcţionează pentru toţi, psihologii susţin că există metode mai bune pentru depăşirea depresiei.

Cum combatem anxietatea în mod natural

“Oamenii trebuie să înveţe să facă faţă depresiei şi în alte moduri. Este adevărat că nu este uşor, dar ei trebuie să încerce să se implice în activităţi care le fac plăcere, să comunice cu prietenii. Relaţionarea socială  pozitivă poate fi un antidot pentru depresie”, a adăugat Claudia Măciucă.

Pentru tratarea depresiilor uşoare un placebo ar fi mai eficient decât antidepresivele, cred specialiştii în domeniu. Studiul acestora arată că tratamentele mai blânde sunt mult mai eficiente, iar starea pacienţilor care au beneficiat de substanţe cu efect placebo chiar s-a îmbunătăţit. Ceea ce demonstrează de ce aceste medicamente antidepresive au atât de puţine avantaje pentru depresiile uşoare şi moderate.

Antidepresivele, cu dus şi întors

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite