Români peste hotare: “Astăzi manânc grătar, privesc filmul «Unirea» şi-l ascult pe Constantin Enceanu, să se vadă că sunt român adevărat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Roşca Bogdan spune că astăzi va face un grătar în Italia, ca să sărbătorească 1 Decembrie.
Marius Roşca Bogdan spune că astăzi va face un grătar în Italia, ca să sărbătorească 1 Decembrie.

Românii plecaţi la muncă peste hotare spun că de 1 Decembrie ascultă doar muzică românească, privesc filme despre Mihai Viteazul şi pun pe masă bucate cu specific românesc.

Oltenii de peste graniţă sunt astăzi în sărbătoare. De 1 Decembrie se întâlnesc cu prietenii din ţară, fac un grătar şi ascultă melodii româneşti. Este şi cazul lui Bogdan Marius Roşca, absolvent al Facultăţii de Horticultură a Universităţii din Craiova, care face de cinci luni catering într-un aeroport din Italia. Bogdan, care astăzi este la seviciu, îşi aminteşte că, pe când se afla în ţară,  marca ziua de 1 Decembrie într-un mod special. “Scoteam drapelul pe balcon de fiecare dată. Aici, astăzi muncesc. Deseară o să fac un grătar pe cinste şi o să ascult melodiile lui Constantin Enceanu, Emilia Ghinescu, şi privesc filmul «Unirea», despre Mihai Viteazul, să se vadă că sunt roman adevărat. Îmi place să văd cum s-a format ţara asta, cu câtă vărsare de sânge s-a făcut unirea. Sunt fericit că sunt român. Abia aştept să mă întorc în ţară. La mulţi ani, România!”, este mesajul lui Bogdan.

Rareş Ciocioană (foto dreapta) lucrează într-un oraş din Spania.

Rareş Ciocioană (foto dreapta sus) este un doljean de 33 de ani care lucrează în Spania, în domeniul IT. Olteanul, care a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii de Politehnică din Timişoara, spune că astăzi se va întâlni cu toţi prietenii din România care stau în apropiere de Hewlett-Packard, unde locuieşte peste hotare. “Vom asculta muzică românească, ne vom simţi ca acasă. Suntem mândri că suntem români”, spune Rareş, care a părăsit România în urmă cu patru ani, “am plecat în vacanţă şi am rămas aici. Nu regret deloc alegerea făcută”, mărturiseşte Rareş, care spune că niciodată nu i-a fost ruşine cu ţara de provenienţă, chiar dacă imaginea românilor peste hotare este afectată. “Din cauza multor evenimente mediatizate, românii mai sunt asociaţi cu ţiganii şi cu sclavii, dar cei care te cunosc în mod special te respectă. Eu nu m-am simţit niciodată discriminat”, recunoaşte Rares. Se declară însă dezamăgit de condiţiile din ţară. “O să mă întorc în România, nu o să rămân definiv în Spania, chiar dacă aici se câştigă mai bine. Deşi situaţia din România mă dezamăgeşte, pentru că este prea mare corupţie, sunt multe înterese şi de aici totul se duce de râpă, o să mă întorc”, adaugă Rareş.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite