Craiova: Bărcile de pe Lacul Romanescu nu au veste de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Bărcile de pe Lacul Romanescu nu au veste de salvare
Craiova: Bărcile de pe Lacul Romanescu nu au veste de salvare

Cazurile unor tineri înecați recent în mai multe lacuri din țară ne-a determinat să vedem care sunt măsurile de siguranță la cel din Parcul Nicolae Romanescu. Debarcaderul scoate la iveală lipsa măsurilor de siguranță la închirierea bărcilor din parc.

Municipalitatea s-a îngrijit de primenirea debarcaderului din Parcul Nicolae Romanescu, dar a uitat că bărcile din zona de agrement ar trebui dotate cu echipamente de salvare. Deşi apa lacului depăşeşte opt metri adâncime, bărcile şi hidrobicicletele au în dotare doar câte un vechi colac. Nici vorbă de vesta de salvare. Autoritățile lasă pe umerii amatorilor de o plimbare pe lac asumarea riscurilor în cazul unor evenimente neprevăzute. E adevărat că nicio lege nu obligă persoanele aflate într-o barcă să poarte o vestă de salvare, dar legislaţia precizează că acestea sunt obligatorii în asemenea zone de agrement.

 Bărcile şi hidrobicicletele sunt foarte vechi

Într-o notă a Consiliul Local Craiova, întrunit în şedinţă ordinară în data de 30 august 2007, se preciza că bărcile utilizate în Parcul Romanescu nu îndeplinesc condiţiile de siguranţă în exploatare: “...De asemenea, se propune achiziţionarea a 5 hidrobiciclete pentru desfăşurarea activităţii de agrement nautic pe lacul aflat în Parcul Nicolae Romanescu, bărcile utilizate, în prezent, pentru agrement, neîndeplinind condiţiile de siguranţă în exploatare”. 

Hidrobiciclete s-au cumpărat, însă bărcile nu au fost înlocuite sau dotate cu echipamente corespunzătoare. La debarcaderul din parc sunt ancorate 15 bărci cu rame. Doar două persoane, o casieră şi un barcagiu, au în grijă ambarcaţiile. Bărcile, destul de vechi, precum şi cele câteva hidrobiciclete de agrement, pot pune în pericol viaţa celor care se încumet să se plimbe cu ele. “Barcagiul monitorizează zona, dar nu poate interveni chiar pe tot lacul. Dar ştie să înoate”, ne spune Adi A., casiera. Cei responsabili cu închirierea ambarcațiunilor recunosc că bărcile ar trebui echipate ca la carte. “E barcagiul acolo, poate să înoate. Acum, știți cum e... dacă e să se întâmple dincolo de insulă nu prea are cum să intervină. Aveţi dreptate! Până ajunge barcagiul la victimă, se poate întâmpla orice”, ne explică Ion Petre, directorul RAADPFL, administratorul parcului.

Citiţi în Adevărul de Seară de miercuri, din Craiova, ce părere au oamenii despre aceste lipsuri de la debarcader.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite