FOTO Reţetele-minune ale bunătăţilor lui Dinescu, preparate pentru festivalul de la Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară care se desfăşoară în aceste zile la Portul Cultural Cetate au fost tăiaţi un viţel, doi porci şi 20 de gâşte.

În bucătăria de la Cetate a poetului Mircea Dinescu, de ieri se simte un miros puternic de carne de porc. Pentru Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care a debutat aseară, au fost sacrificaţi doi porci, un viţel, 20 de gâşte, şi au fost ţinute la rece 2.000 de sticle de vin, Vignon. “Acesta e doar începutul”, explică poetul, în timp ce întoarce pe tavă bucăţile mari de crap, preparate după o reţetă aparte.

image

Vezi AICI GALERIE FOTO de la Festivalul de Film şi Artă Culinare de la Portul Cultural Cetate!

Burta crapului, care e destul de mare în cazul nostru, se unge cu zeamă de lămâie, de portocale, piper, sare, se pune pe un pătuţ de ardei gras, tras înainte în tigaie, şi pe pătuţul acela se aşază peştele, puţin ulei. Separat se trag ciupercile pe jumătate, pe sfert, după aceea se face un sos de zahăr ars, vin şi bere, şi fierbe o jumătate de oră, trei sferturi de oră, dar nu foarte mult. Pe deasupra se pune turtă dulce", vorbeşte poetul despre reţeta-minune pe care a folosit-o pentru primul fel de mâncare cu care şi-a ademenit invitaţii. După ce gustă pofticios din zeama care se scurge din peştele copt bine, Dinescu duce la gură paharul cu vin, pus pe colţul mesei. „Crapul ăsta merge şi cu vin”, adaugă poetul şi se îndreaptă spre aragazul pe care fierb alte bunătăţi.

"În Germania, jambonul e rege"

Pe când amestecă în oala în care se vede un picior de porc, Dinescu vorbeşte despre alte bucate pregătite după reţete descoperite în cărţile bucătarilor polonezi. "Aici e jambon, pentru că în Germania porcul este rege. Un jambon de porc, fiert cu mirodenii: cuişoare, piper, puţin vin, ceapă, usturoi. Pe urmă îl punem pe o bucată de lemn, cu muştar şi hrean. Este o mâncare nemţească”, spune poetul, nu fără a sublinia că zilele acestea este, pe lângă maestru de ceremonii, şi bucătar. „Normal că eu m-am implicat la cele făcute la bucătărie, că am gătit. Mai avem jambon afumat cu sare şi busuioc, muşchi de porc de ţară, tot afumat”, explică maestrul. În mirosul puternic de carne, bucătăreasa Cornelia Achim  amestecă de zor într-o cremă de cremşnit. Specialistă în reţetele de prăjituri, femeia ne vorbeşte despre reţeta unui desert făcut ca la carte. „Eu nu lucrez cu chimicale, ci numai cu produse de ţară, lapte de vacă, lămâie, dar naturale”, dezvăluie bucătăreasa secretul cremşnitului cu miros dulce de vanilie.

Portul Cultural Cetate s-a transformat aseară  în capitală culturală dunăreană, odată cu deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară. Evenimentul durează zece zile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite