Craiova: Exponate unicat la Salonul naţional de Restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Exponate unicat la Salonul naţional de Restaurare
Craiova: Exponate unicat la Salonul naţional de Restaurare

Zeci de piese restaurate de laboratoare de la muzeele din ţară pot fi admirate de craioveni la Salonul Naţional de Restaurare de la noua secţie de Istorie a Muzeului Olteniei. Expoziţia poate fi vizitată până mâine, la ora 17, şi un bilet costă 3,6 lei.

Dacă v-aţi săturat de programele de la televizor, de răsfoit reviste sau cărţi şi nu ştiţi ce să faceţi în acest weekend, daţi o fugă până la muzeul de istorie. Noua Secţie de Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei găzduieşte de marţi până mâine expoziţia Salonului Naţional de Restaurare „Matcons 2009”. Craiovenii pot admira într-un spaţiu ultramodern, piese unice provenite de la 23 de laboratoare de restaurare de la muzeele de profil din Sibiu, Buzău, Braşov, Iaşi, Alba-Iulia, Deva, Zalău şi, bineînţeles, de la Muzeul Olteniei. Printre obiectele expuse se numără un ceas tip boulle din secolul al XIX-lea realizat din bronz, lemn, răşini şi alamă, „Stâlpul Unirii”, al artistului George Iliescu-Călineşti, un portret în ulei pe pânză al pictorului Francisco de Avila, evantaie şi obiecte de îmbrăcăminte tradiţională specifice secolelor trecute, toate restaurate cu atenţie la detalii de maeştrii din ţară.

Un bilet costă 3,6 lei

Interesat de piesele de la Muzeul de Istorie s-a arătat de dimineaţă şi Adrian Ştefan Triţă, elev în clasa a III-a, care a venit să vadă expoziţia însoţit de tatăl său. Băieţelul ne-a povestit că este pasionat de istorie şi nu pierde niciuna dintre expoziţiile de la Secţia de Istorie. „Sunt foarte frumoase obiectele de aici. Mie îmi place toată istoria, de la începuturi şi până la crearea Uniunii Europene, dar cel mai mult îmi place Războiul de Independenţă”, ne-a spus Ştefan. Craiovenii pot vizita expoziţia de la Muzeul de Istorie din strada Madona Dudu până mâine, la ora 17. Un bilet pentru adulţi costă 3,6 lei, în timp ce elevii, studenţii şi pensionarii plătesc un bilet la jumătate de preţ, adică 1,8 lei.

Experţii restauratori au făcut schimb de experienţă

În paralel cu expoziţia de la Muzeul, restauratori de la muzee din ţară şi din străinătate s-au reunit zilele acestea pentru o serie de seminarii care au avut ca scop realizarea unui schimb de experienţă, deschiderea unor noi perspective în domeniul restaurării şi conservării, precum şi o mai strânsă colaborare între specialiştii din domeniu. În primele trei zile ale evenimentului care a debutat pe 15 septembrie, experţii restauratori au susţinut lucrări şi au purtat discuţii pe diverse teme, în timp ce ultimele două zile, inclusiv cea de azi, au fost dedicate excursiei documentare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite