Craiova: Reabilitarea termică cu bani de la stat rămâne pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul naţional de administraţie publică, în parteneriat cu firma Deko şi Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia”, a organizat astăzi o dezbatere pe tema avantajelor pe care le are izolarea termică a locuinţei prin programul guvernamental demarat în acest an.

Autorităţile locale spun că, spre deosebire de lucrările de acest gen executate în regie proprie de către locatari, reabilitarea termică a blocurilor prin ordonanţa 18/ 2009 asigură o garanţie proprietarilor care pun la bătaie 700 euro pentru a-şi aduce locuinţa la standardele europene. Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Craiova a precizat că, în urma unei analize făcute de funcţionari, s-a ajuns la concluzia că în criteriile stabilite de legiuitor se încadrează 389 de blocuri din Craiova. 50% din cei 3500 euro necesari izolării termice a unui apartament de 50 mp sunt asiguraţi de la bugetul de stat, 20% de Consiliul Local, în timp ce 20%, de proprietari.

Doar patru auditori pe construcţii în Dolj

Pentru fiecare bloc în care cel puţin jumătate plus unu din locatari au fost de acord cu lucrarea se face o expertiză şi un audit energetic. Tot Giubelan a recunoscut însă că în acest moment în judeţ sunt autorizaţi doar patru auditori pe construcţii şi alţi patru pe instalaţii, iar procesul de auditare durează, în general, două-trei săptămâni. Asta înseamnă că locatarii unui bloc ar putea aştepta şi câţiva ani pentru certificatul de audit energetic, dacă aceştia nu au făcut cererile pentru reabilitare termică în timp util. În plus, pentru o lucrare în regie proprie, o familie de craioveni nu trebuie să plătească mai mult de 300-350 euro, în timp ce dacă aleg să-şi izoleze locuinţa şi cu bani de la stat, craiovenii vor trebui să plătească pentru o locuinţă de 50 mp aproximativ 700 euro.

Reabilitarea în regie proprie nu oferă garanţie şi e ilegală

De cealaltă parte, profesioniştii spun că dacă nu aşteaptă să le fie izolată locuinţa legal, craiovenii se pot trezi cu pereţii decojiţi din cauza materialelor de proastă calitate. „Rezultatele pachetele de termoizolaţie hibride le vedeţi şi dumneavoastră. Nefiind furnizate de acelaşi producător, materialele riscă în interacţiuen să nu se comporte cum trebuie şi apar fisuri sau decojiri. Sistemul hibrid nu-i oferă garanţie omului de rând şi în plus, este ilegală. În mod normal, Primăria ar trebui să le ceară să le dea jos”, a spus Gili Pârvu, Area Sales Manager la Deko Professional.


Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010, fiecare apartament scos la vânzare va trebui să aibă certificat energetic.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite