Craiova: Reabilitare termică pe cont propriu- revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa locală scrie azi despre craiovenii care au hotărât să nu mai aştepte programul guvernamental şi şi-au izolat pe cont propriu apartamentele dar şi despre bulevardul Râului din Craiova, pentru reabilitarea căruia autorităţile locale sunt nevoite să facă un nou proiect.

Craiovenii îşi reabilitează termic apartamentele  pe cont propriu, scrie azi cotidianul Gazeta De Sud. Preţurile ridicate, perioada lungă de aşteptare şi toate documentele, studiile tehnice, de fezabilitate şi audit îi determină pe craioveni să nu mai aştepte reabilitarea guvernamentală şi să-şi izoleze singuri apartamentele. La o primă evaluare, costurile unei lucrări de reabilitare aşa cum prevede ordonanţa sunt foarte ridicate. Pentru un apartament de 50 mp, suma necesară lucrărilor de intervenţie se ridică la 3.500 de euro. În Valea Roşie, proprietarul unui apartament cu două camere plătea la finalul anului trecut pentru izolarea locuinţei 900 de lei. Anul acesta, preţurile au mai crescut cu câteva sute. În Rovine, tot pentru două camere, preţul este de 1.600-1.800 de lei, în Brazda lui Novac - 2.200 de lei, iar în Calea Bucureşti - 2.000 de lei. La trei camere se adaugă câteva sute, adică 2.500 de lei în cartierul George Enescu.

Râului, ciuntit la reabilitare, titrează azi în paginile sale cotidianul Ediţie Specială. Departamentul de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Craiova s-ar putea vedea nevoit să rescrie de la cap la coadă un proiect pentru accesarea de fonduri europene destinate reabilitării bulevardului Râului, asta după ce edilii au constatat că, potrivit Legii nr. 2/1968, privind organizarea administrativă a teritoriului României, o porţiune de 1,5 kilometri din şosea nu aparţine oraşului, ci unei comune vecine. Municipalitatea a demarat deja discuţiile cu şefii din Primăria Podari, pentru a trece fâşia cu pricina în administrarea Craiovei şi a putea astfel reabilita întreg bulevardul, care măsoară aproximativ 10 kilometri.

Cercetat penal pentru că n-a scăpat de deşeurile periculoase de la Filiaşi. Oamenii legii au constatat că Virgil Petrescu (64 de ani), din Craiova deţinea, în incinta unei foste unităţi din Filiaşi, respectiv TMC Filiaşi, două rezervoare care conţineau 115 tone uleiuri uzate în a căror compoziţie intră bifenili policloruraţi (PCB) şi 40 tone deşeuri periculoase solide, cu acelaşi conţinut de PCB. Poliţiştii au stabilit că bărbatul a achiziţionat în urma unei licitaţii desfăşurate anul trecut, în luna iunie, o parte din activele fostei fabrici de transformatoare, la momentul respectiv asumându-şi obligaţia de a se îngriji şi de neutralizarea acestor deşeuri. Decontaminarea şi eliminarea echipamentului cu conţinut de PCB se efectuează în baza unei autorizaţii eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Virgil Petrescu a solicitat o autorizaţie în acest sens, a obţinut-o, iar la expirarea termenului a cerut prelungirea valabilităţii acesteia, lucru ce i s-a aprobat. Numai că el nu a făcut, practic, nimic altceva. Nu a căutat o societatea specializată în asemenea operaţiuni cu care ar fi trebuit să ia legătura pentru rezolvarea problemei, deşi aceasta a fost unul dintre moitivele pentru care a plătit un preţ mai mic pe “bucata” de fabrică achiziţionată. Mai multe amănunte despre acest subiect puteţi citi în cotidianul Cuvântul Libertăţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite