Promovează eco-antreprenoriatul în curţile ţăranilor din Leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străinii pun osul la muncă alături de localnicii din Leu
Străinii pun osul la muncă alături de localnicii din Leu

Tinerii instalaţi timp de o săptămână  în gospodăriile localnicilor din comuna doljeană sunt din România, Grecia, Franţa şi Ungaria.

Sunt puşi pe muncă şi vor să ştie care-i viaţa omului la ţară. Aşa că până pe 19 octombrie cei 30 de voluntari sunt hotărâţi să înveţe cum e cu datul cu sapa, măturatul curţii, spălatul vaselor la lighean sau cu gătitul la ceaun. La schimb, voluntarii îi învaţă pe localnici să-i găsească un rost gunoiului, mai précis să transforme tot ce-i din plastic, sticlă sau hârtie în obiecte numai bune de decorat casa sau de folosit prin curte. În plus, vor să-i determine pe săteni să înţeleagă că îşi trăiesc viaţa într-un colţ de rai, de care dacă nu au grijă  le-o va face un adevărat chin.

Fiecare ţară în parte are pregătită câte o seară culturală şi ca să fie tradiţională voluntarii trec de la bucătărie, pe care o acoperă cu bucate cunoscute de când lumea, la dansuri populare, evident costumaţi în straie de sărbătoare.

„Aşa ne cunoaştem cel mai bine. Depăşim prejudecăţi, bariere de comunicare, luăm ce avem mai bun unii de alţii şi cred că învăţăm să repectăm ceea ne ne reprezintă pe fiecare în parte“, a mărturisit Adina Enache, unul dintre voluntarii români. Ai noştri vor să-idea gata pe străini cu sarmale în foi de varză acră, cu fasolea fiartă la ceaun, încins la foc de lemne în curte, cu hora oltenească şi portul popular din comuna Leu.

Tinerii fac toate aceste lucruri pe bani europeni, prin intermediul proiectului „Phoenix“, finanţat de Comisia Europeană şi implementat de Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova. Este bazat pe ideea „eco-antreprenoriatului“, concept dezvoltat de ei ca artă de a crea lucruri noi, utile, din resurse reciclabile, folosindu-se de creativitate, imaginaţie şi munca în echipă. 

„Avem deja o remorcă de gunoaie cu care vrem să-i învăţăm pe oameni să le transforme în nimicuri minunate. Pentru voluntari este momentul în care ei au decis să acţioneze, să îşi folosească intens creativitatea şi încrederea pe care o au în ei înşişi pentru a face lumea din jurul lor mai frumoasă, mai bogată, mai curată“, a spus Irina Gruia, coordonatorul proiectului.

Cei 21 de străini îşi împărtăşesc experientele legate de dezvoltarea sustenabilă şi importanţa ei prin prezentări publice şi workshop-uri la care pot participa toţi localnicii curioşi să afle cum să facă să le meargă mai bine în comuna lor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite