Craiova: Proiectele imobiliare, îngheţate de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Proiectele imobiliare, îngheţate de criză
Craiova: Proiectele imobiliare, îngheţate de criză

Zeci de proiecte imobiliare demarate de firmele din Bănie au fost abandonate din cauza crizei pe care o traversează acest sector. Firma Immoeast a băgat în mall-ul de pe Severinului 60 de milioane de euro înainte de a-l conserva.

Antreprenorii doljeni şi-au scotocit buzunarele la început de an şi le-a dat cu minus. Zeci de clădiri din Craiova aflate deja în stadii avansate de construcţie zac în ruină de câteva luni şi nu sunt şanse ca proiectele să fie continuate în curând. Reprezentanţii firmelor de construcţii nu recunosc în ruptul capului că de vină pentru situaţie ar fi lipsa de lichidităţi, o problemă generală în cazul societăţilor care activează în domeniul imobiliar, ci dau vina pe clienţi. „Am decis să oprim lucrările din cauza lipsei de perspectivă în acest domeniu, nu pentru că nu am avea bani. Clienţii sunt cei care au probleme în momentul de faţă şi ne-am gândit că am fi realizat o astfel de construcţie şi nu am fi avut ce face cu ea. E vorba de o clădire office, iar la parter ar fi trebuit să fie spaţii de bănci”, a spus Dan Popa, director adjunct în cadrul firmei MITLIV.

Se finalizează tot mai puţine locuinţe

Nici proiectele rezidenţiale nu o duc mai bine pe timp de criză. Potrivit datelor statistice, de la începutul anului în Craiova au fost finalizate doar 600 de locuinţe, cu 30% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Sunt mulţi antreprenori care nu mai pot să finanţeze finalizarea construcţiilor şi au decis să îşi conserve proiectele în aşteptarea unor evenimente care să ducă la deblocarea pieţei. Deocamdată însă, pe acest sector nu s-a schimbat nimic”, a spus Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.


Cea mai mare dintre investiţiile imobiliare demarate în ultimii ani la Craiova este însă mall-ul de pe strada Severinului. În gigantul de beton s-au investit până acum, potrivit proprietarilor, aproximativ 60 din cele 100 milioane la cât s-ar fi ridicat întreaga investiţie. Deşi în toamna anului trecut, compania Immoeast anunţa cu mare fast inaugurarea centrului comercial în 2009, West Gate Center este departe de a fi finalizat. Constructorii au plecat de câteva luni de pe şantier şi, cel puţin până în prezent, compania nu a anunţat o dată de reluare a lucrărilor şi, cu atât mai puţin, de tăiere a panglicii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite