Craiova: Programul „Prima casă“, doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea băncilor din Craiova nu au primit încă normele de creditare. Consilierii bancari oferă doar date evazive pentru tinerii care vor să achiziţioneze un imobil.

Programul „Prima casă“ a fost adoptat de Guvern pe 18 iunie. De atunci, au existat puţine cereri ale tinerilor craioveni căsătoriţi către bănci. Mai mult, mulţi consilieri bancari spun că nu au primit documentaţia necesară şi nu pot oferi detalii pentru a face un împrumut imobiliar în acest sens.

Reporterii „Adevărul de Seară“ au vrut să vadă ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a obţine un credit de 40.000 de euro. Prima unitate în care au intrat a fost Banca Românească. Camelia Croitoru, ofiţer Credite Retail, i-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze, însă nu a putut oferi prea multe date despre acordarea unui împrumut pentru „Prima casă“. „Deocamdată nici noi nu am primit toate informaţiile. În maxim o săptămână vom afla ce condiţii trebuie să îndeplinească tinerii căsătoriţi, care doresc să se înscrie în program“, a spus Camelia Croitoru.

OTP Bank, pe dinafară cu normele

Vicenţiu Efrimescu, consilier credite OTP Bank, a spus răspicat că nu poate să ne ajute din cauză că la el nu a ajuns documentaţia pentru acordarea împrumutului pentru programul „Prima casă“. „Nici măcar o simulare pe calculator nu pot să vă fac, atât timp cât nu ştiu nici măcar cât va fi dobânda. Reveniţi în săptămânile următoare. Poate atunci vă voi ajuta“, a declarat Vicenţiu Efrimescu.

Tinerii craioveni susţin că nu mai au încredere în bănci. Se gândesc de mai multe ori atunci când se hotărăsc să-şi ia un credit ipotecar. „Momentan eu locuiesc cu părinţii. Sunt conştient că nu am bani să îmi cumpăr acum nici măcar o garsonieră. Poate la anul, voi avea un salariu mai mare şi voi reuşi să obţin un credit imobiliar“, a precizat Cătălin Cojocaru, 28 de ani.

Raiffeisen Bank şi Bancpost, singurele companii care au date concrete

La Raiffeisen, la un salariu de 2.500 de lei, un cuplu căsătorit poate obţine un împrumut până la 49.000 euro, cu o dobândă de 5, 12 la sută, pe o perioadă de 30 de ani şi cu un avans de 2.000 de euro. Clientul trebuie să aibă până în 35 de ani şi trebuie să plătească: evaluarea imobilului - 90 de euro, asigurarea locuinţei – 75 de euro pe an şi actele notariale.

Bancpost poate acorda 40.000 de euro la acelaşi salariu ca şi la Raiffeisen, însă comisioanele sunt mai mari. Tinerii trebuie să achite comision în evaluare de 360 lei, taxe notariale, drept de ipotecă – 400 de euro, asigurarea imobilului – 90 euro pe an, asigurare de viaţă la valoarea creditului – 17 euro pe lună şi o taxă la biroul de credite – 5 lei de persoană. 
Unicredit Ţiriac nu este stăpână pe sine

Alina Iacob, consilier credite  în cadrul companiei, a ţinut morţiş să afle de la clienţi ce oferte au şi celelalte bănci. A întrebat care sunt condiţiile de creditare la concurenţă. Pentru a obţine un credit de 40.000 de euro trebuie să dai un avans de 6.000 de euro, rata pentru o perioadă de 30 de ani putând ajunge la 220 de euro pe lună. Tinerii olteni susţin că momentan nu îşi pot permite să plătească lunar, din salariul pe care îl au, mai mult de 300 de lei pe lună rate bancare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite