Primul român condamnat de justiţia americană este din Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile infracţionale de origine română care făceau ”phishing” pe teritoriul SUA s-au reprofilat şi au trecut la operaţiuni ce vizează obţinerea ilegală de fonduri federale. Numai în ultimul an, Poliţia Română, ajutată de către FBI, a arestat peste 100 de cyber-infractori români care au obţinut sute de milioane de dolari din activităţi ilegale săvârşite pe teritoriul SUA. Primul acuzat străin condamnat în SUA pentru

Un grup de 24 de români stabiliţi în Statele Unite au fost arestaţi de FBI Chicago, fiind acuzaţi că ar fi comis fraude fiscale în valoare de 2,35 milioane de dolari. Potrivit autorităţilor americane, grupul de evazionişti opera încă din anul 2008. Arestul şi punerea sub acuzare a membrilor grupului au avut loc după ce Ovidiu Isac, un român în vârstă de 28 de ani, capul grupului de infractori, din oraşul Skokie, statul Illinois, a fost cercetat în luna aprilie, în cadrul aceluiaşi dosar penal. Fratele lui Ovidiu, Daniel Isac, în vârstă de 25 de ani, din Mount Prospect, a fost şi el pus sub acuzare joi.

FBI a confirmat că românii sunt acuzaţi de furt din banii guvernamentali, fiind vorba despre peste 400 de declaraţii de venit false, depuse de români şi complicii lor în perioada 2007-2009. Cel puţin o acuzaţie de furt din fonduri guvernamentale există pe numele fiecăruia dintre cei 24 de cetăţeni reţinuţi, informează publicaţia "Chicago Breaking News".

Craiovean condamnat în SUA la 50 de luni de închisoare

Primul acuzat străin condamnat în SUA pentru ”phishing” este un tânăr din Craiova. El a fost condamnat anul trecut la peste 4 ani de închisoare de justiţia americană, pentru implicarea într-o sofisticată operaţiune de phishing care a costat instituţiile financiare cel puţin 150.000 de dolari. Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman, 24 de ani, a primit o pedeapsă de 50 de luni într-o închisoare federală, urmate de trei ani de libertate condiţionată.  Acesta pledase vinovat pentru conspiraţie la comiterea unei fraude.

El este primul acuzat străin condamnat în SUA pentru ”phishing”, fapt subliniat de procurorii federali înainte de anunţarea verdictului. ”Tribunalul are deci o şansă unică de a le demonstra infractorilor din străinătate că nu pot să comită acţiuni de 'phishing' fără să rămână nepedepsiţi, condamnându-l exemplar pe acuzat”, au afirmat procurorii.

Nicola-Roman a fost localizat în Bulgaria şi reţinut pe baza unui mandat Interpol în iunie 2007. El a fost extrădat către SUA în noiembrie acelaşi an. Ceilalţi suspecţi nu au fost reţinuţi încă. "E dificil sa oferim o suma exacta, insa conform estimarilor noastre, sumele de bani obtinuti din activitati ilegale care intra in Romania anual din SUA sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari", afirma, recent, Seful Biroului FBI Bucuresti, Gary Dickson, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro.  La randul sau, directorul FBI, Robert S. Mueller, a anuntat, la inceputul acestui an, ca Politia Romana, ajutata de catre FBI, a arestat in ultimul an si jumatate peste 100 de cyber-infractori romani.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite