FOTO/VIDEO Primul cinematograf gratuit din ţară a fost inaugurat la Craiova. Află ce filme au rulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tineri craioveni s-au înghesuit în sala de cinema a Sindicatului Liber Electroputere pentru a participa la deschiderea primului cinematograf gratuit din România.

Sala de cinema construit de comunişti şi închisă în anii ‘90 s-a dovedit neîncepătătoare vineri seara. Promovarea în mediul virtual a inaugurării primului cinematograf gratuit din ţară le-a adus organizatorilor, Centrului pentru Cultură Contemporană „Club Electro Putere“, zeci de spectatori curioşi să vadă despre ce este vorba.

image

Cu câteva minute înainte de ora 19.00, participanţii şuşoteau de zor prin sală. „Oare ce filme vor rula?“, îşi întreabă o tânără craioveană prietena alături de care sosise la eveniment. „Păcat că nu se vinde şi popcorn“, glumea cu sinceritate un alt tânăr din primele rânduri.

image

„Vrem să promovăm şi filmele necomerciale“

La câteva minute după ora stabilită pentru începerea filmului, fondatorul proiectului, Rimona Afana, a poftit în faţa scenei pentru a le explica la microfon celor prezenţi scopul convocării. „Mă bucur foarte mult că aţi răspuns invitaţiei noastre şi că aţi venit în număr mare. După cum ştiţi, filmele difuzate de cinematografele din ţară sunt pelicule comerciale cu bugete mari. Noi ne dorim să promovăm şi filmele realizate cu bugete mici şi medii şi care sunt mai necomerciale“, le-a explicat tânăra celor prezenţi.

image

Rimona a continuat cu prezentare proiectului. „A existat întotdeauna o barieră financiară care a împiedicat publicul să consume arta cinematografică atât cât şi-ar dori. Cred că era nevoie de un spaţiu, unde să aibă vizibilitate producţiile de valoare, care din păcate nu se bucură de popularitate“, a mai spus fondatoarea CEP Cinema către public.

Pe lângă faptul că organizatorii vor să le ofere craiovenilor o porţie de cultură gratuit, aceştia îşi doresc ca o seară la cinema să implice şi seri tematice în care publicul se transformă din spectator în protagonist al dezbaterilor. „Felul în care Club Electro Putere abordează cinematograful este unul cu totul nou: dorim nu doar crearea unui spaţiu neutru în care se fac proiecţii, ci a unui cadru viu, a unui spaţiu-liant între emiţător şi receptor“, ne-a explicat Rimona Afana.

image

Scurt-metraje apreciate de public

Primul film care a rulat vineri seara a fost scurt-metrajul „Colivia“, în regia lui Adrian Sitaru. Pelicula care dureaza aproximativ 15 minute, premiată la mai multe festivaluri de film internaţional a smuls aplauzele publicului pus în faţa unei comedii realiste al cărui subiect se învârte în jurul unei familii obişnuite din România.

Al doilea film, „Muzica în sânge“, de Alexandru Mavrodineanu, un scurt-metraj apreciat de criticii de specialitate, le-a adus din nou zâmbetul pe buze oltenilor însetaţi de cultură. La al treilea film deja sala a izbucnit în aplauze încă de la primele minute ale peliculei. Subiectul şi evoluţia poveştii din scurt-metrajul „La drumul mare“, în regia lui Gabriel Sîrbu i-a amuzat la maximi pe craiovenii care l-au răsplătit pe regizor cu aplauze. Au urmat încă două scurt-metraje: „Bucureşti-Viena 8:15“, de Cătălin Mitulescu, care i-a ţinut cu sufletul la gură pe olteni şi „Strung Love“, o poveste despre iubirea împărtăşită în spaţiul comunisto-didactic al unui liceu industrial din România înainte de ‘89.

Fiecare film a beneficiat de o scurtă prezentare din parte organizatorilor înainte de a rula, pentru ca publicul să ştie cine a stat în spatele peliculelor şi ce premii au obţinut. „Au fost geniale filmele. Sincer, nu mă aşteptam să mă simt atât de bine. Nu mai văzusem filmele care au rulat, însă am fost foarte impresionantă. Am râs cu lacrimi la unele scene şi a meritat“, a spus Elena Voinescu (23 de ani), studentă din Craiova. Fondatorii CEP Cinema promit că o dată la două săptămâni tinerii vor avea ocazia să urmărească noi pelicule pe care apoi să aibă ocazia să le şi comenteze. În sala care poate găzdui aproximativ 400 de oameni, situată pe Calea Bucureşti, la numărul 56, vor rula filme de artă, documentare, experimentale şi de animaţie, pelicule independente cu buget mic şi mediu, produse de regizori români şi străini.

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite