Prima parcare subterană din Craiova va avea 603 locuri. În octombrie se depune proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcarea va fi amenajată sub esplanada Teatrului Naţional Marin Sorescu
Parcarea va fi amenajată sub esplanada Teatrului Naţional Marin Sorescu

Autorităţile locale au decis că prima parcare tip underground din Bănie să aibă mai puţine locuri decât plănuiseră iniţial. Proiectul în valoare de 55 milioane de lei urmează să fie depus în octombrie pentru a primi finanţare europeană.

Dacă în urmă cu câteva luni edilii oscilau între 400 şi 1.000 de locuri pentru prima parcare subterană din Cetatea Banilor, se pare că decizia finală este undeva pe la mijloc. Construcţia de sub esplanada Teatrului Naţional din Craiova va avea 603 de locuri, conform proiectul tehnic întocmit de specialişti. Hotărârea este definitivă,, proiectul în valoare de 55 de milioane de lei urmând să fie depus în luna octombrie.

Planul de amenajare a unei parcări de 1.000 de locuri sub Aleea Personalităţilor a fost lansată în 2006 de primarul Antonie Solomon. Edilul visa ca municipalitatea să găsească o firmă partener care să investească 20 de milioane de euro, să exploateze parcarea şi să plătească apoi o redevenţă de 150.000 de euro pe an primăriei, în primii trei ani, apoi 10 la sută din cifra de afaceri. Criza economică a dat peste cap planul lui Solomon: nicio firmă nu s-a prezentat la anunţul de licitaţie al primăriei. Ideea a fost relansată odată cu desemnarea Băniei pol de creştere urbană, proiectul fiind inclus ca rezervă în Planul Integrat de Dezvoltare (PID). Pentru că primăria mai poate obţine fonduri structurale în cadrul PID, edilii au decis să includă şi acest proiect.

Prize pentru maşini electrice

Dacă municipalitatea va fixa o taxă fixă pentru parcare nu s-a discutat, urmând ca acest aspect să fie hotărât după obţinerea banilor. Edilii au declarat că Aleea Personalităţilor nu va fi afectată de lucrările la parcare, acestea derulându-se în subteran. Parcarea va avea trei niveluri, 27.000 de metri şi un volum de 65.000 de metri cubi. Intrările în parcare ar putea fi din Calea Bucureşti, chiar de unde va începe pasajul suprateran.

Deşi numărul locurilor nu va fi de 400, aşa cum se speculase în luna mai, cele 603 de parcări nu par să îi mulţumeacă pe şoferi. „Sunt mii de maşini care circulă prin centru în timpul săptămânii şi au nevoie de un loc de parcare. Toţi pachează neregulamentar, chiar şi pe trecerea de pietoni pentru că nu sunt locuri“, este de părere Adrian Sofonea (28 de ani), de profesie şofer. O altă caracteristică a proiectului este faptul că parcarea va fi dotată cu prize pentru autoturismele electrice.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite