Preoţi campioni la fonduri europene. Cum a reuşit Mitropolia Olteniei să obţină 10 milioane de euro de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări la Biserica Mântuleasa
Lucrări la Biserica Mântuleasa

Mitropolia Olteniei luptă umăr la umăr cu alte mari instituţii din regiune, precum primării de municipiu, la obţinerea de fonduri europene pentru proiecte de reabilitare şi restaurare. În doar trei ani, cei doi angajaţi ai Biroului de Proiecte din cadrul Arhiepiscopiei Craiova, au reuşit să aducă zeci de milioane de lei.

Consilidări de case monument istoric, restaurări de biserici cu potenţial turistic şi înfiinţări de centre sociale pentru copiii şi bătrâni. Aceasta este reţeta pusă în practică de Mitropolia Oltenia, institituţie care a reuşit să absoarbă din 2009 până în prezent peste 10 milioane de euro. Pe lângă suma colosală care a intrat în conturile Arhiepiscopiei Craiova de la Uniunea Europeană, de remarcat este faptul că mega proiectele au fost elaborate de doi angajaţi ai Biroului de Proiecte din cadrul instituţiei. „Proiectele sunt scrise de oameni care lucrează pentru Mitropolie. Îşi îndeplinesc atribuţiile în mod exact şi reuşesc să obţină proiecte importante“, a declarat Ioniţă Apostolache, purtător de cuvânt al Mitropoliei Oltenia.

Lucrări la Biserica Mântuleasa

Click pe poze pentru FOTOGALERIE !

Primul proiect valoros obţinut de angajaţii Înaltpreasfinţitului Irineu este denumit pompos „Consolidare, restaurare şi refuncţioanlizare cu valorificare patrimoniu cultural – imobil str. Brestei, nr. 24, Craiova“. Investiţia implică de fapt modernizarea fostului sediul al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj, cunoscut în Bănie drept Casa Bengescu, după numele boierului craiovean care a deţinut locuinţa. Imobilul vechi de două secole a fost trecut în patrimoniul Mitropoliei, aceştia speculând importanţa istorică a clădirii.

Clădirea Cadastrului devine muzeu

Pentru că în regiune nu există un laborator pentru resturarea de cărţi vechi şi icoane, clericii au solicitata de la Uniunea Europeană, prin Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia nu mai puţin de 3,5 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii aflată în paragină şi transformarea acesteia în muzeu. Proiectul a fost imediat aprobat, în 2010 fiind alocaţi banii pentru începerea lucrărilor. Potrivit reprezentanţilor ADR Oltenia, clădirea care la începutul secolului trecut găzduia Liceul Ortodox de Fete va fi redată circuitului cultural-istoric şi religios iar o parte din clădire va servi studenţilor Facultăţii de Teologie care învaţă meseria de restaurator-conservator de opere de artă.

Biserici obiective turistice

O altă idee pe care au mers iniţiatorii proiectelor a fost solicitarea de sume importante pentru valorificarea turistică a unor obiective deţinute de Arhiepiscopei. Şi ce altceva ar fi vrut preoţii să ofere turiştilor care tranzitează Cetatea Banilor decât lăcaşurile sfânte din oraş. Aproape 2,7 milioane de euro au fost obţinute de Mitropolie pentru „consolidare-restaurare şi valorificare turistică“ a două cunoscute bierici din Craiova. Este vorba de Biserica „Sfântul Nicolae – Amaradia (Belivacă)“ şi Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Pantelimon Mântuleasa“. Ambele clădiri vechi de câteva secole au fost ideale pentru ca preoţii să solicite bani pentru reastaurarea acestora, iar cu câte 1,3 milioane de euro este imposibil să nu poţi să redai splendoarea unei biserici. Pentru ca tacâmul să fie complet, Arhiepiscopia a obţinut recent bani şi pentru modernizarea casei paraohiale de lângă Biserica Sfântului Nicolae, clădire despre care spuneam mai sus că este în plin proces de reabilitare graţie fondurilor europene. În luna august, Mitropolitul Irineu a semnat alte două proiecte europene, printre care se numără şi reabilitarea casei parohiale de pe strada Amaradia nr. 15-17 şi transformarea acesteia în centru social.

Proiecte sociale în asentimentul UE

Casa în care se vor investi aproape 800.000 de euro se adresează „copiilor proveniţi din familiile cu venituri reduse şi a celor expuşi marginalizării sociale“, după cum anunţat reprezentanţii ADR Oltenia. În aceaşi zi, ÎPS Irineu a semnat un alt proiect european în valoare de aproximativ 900.000 de euro care implică amenajarea unui centru social multifuncţional în Târgu Jiu. Şi această investiţie se va adresa copiilor dezavantajaţi din punct de vedere social din judeţul Gorj. Tot pe filiera proiectelor sociale se regăseşte o altă investiţie ce priveşte amenajarea unui alt centru social multifuncţional pentru copiii dezvantajaţi social, însă de data această în Craiova. Valoarea proiectului este tot de 800.000 de euro şi vizează ajutorarea a 300 de copi. Sediul viitorului centrul va fi pe strada Deva din cartierul craiovean 1 Mai.

Centru pentru vârstnici de 700.000 de euro

Din lista cu proiectele sociale depuse de Mitropolia Oltenia nu lipseşte şi unul dedicat bătrânilor. Este vorba de reabilitarea centrului de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian“, valoare acestuia fiind de  700.000 de euro. Investiţia vizează reabilitarea a 415 metri pătraţi de clădire şi amenajarea unui centru social pentru bătrâni. Potrivit proiectului, clădirea va fi echipată corespunzător cu echipamente tehnologice moderne şi va deservi nu mai puţin de 350 de persoane vârstnice. Mai mult, proiectul va permite şi crearea a nouă locuri de muncă pentru persoanele care vor activa în cadrul centrului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite