FOTO / Preşedintele CJ Dolj, în redacţia AdS Craiova: „Materia cenuşie a judeţului este pământul““

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară
Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a vizitat ieri redacţia Adevărul de Seară din Bănie unde a răspuns întrebărilor adreaste de cititori şi ziarişti.

Şeful CJ Dolj a răspuns întrebărilor adresate de cititori prin intermediul site-ului nostru şi a dat un interviu inedit jurnaliştilor AdS Craiova. Ion Prioteasa a vorbit despre cele mai importante investiţii din judeţul Dolj: groapa de gunoi de la Mofleni, Aeroportul din Craiova şi uzina de automobile Ford.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

Mai jos aveţi întrebările cititorilor şi răspunsurile şefului CJ Dolj:

1.    Întrebare adresată de „paul“

„Ce parere aveti despre inchiderea Doljchim? O alta intreprindere din zona noastra pe cale de disparitie.ce alte oportunitati vedeti dumneavoastra de a munci in productie daca inchidem ,taiem,farmam tot?“

Răspunsul lui Ion Prioteasa:

„Din câte am înţeles se încearcă transferarea  combinatului către China. Din punctul nostru de vedere poate că combinatul este cea mai emblematică dintre societăţile craiovene pentru că e printre primele care a dat semnalul că este pe cale de dispariţie. Am tot speram că măcar producţia de îngrăşăminte să fie repusă, să se renunţe la importuri, să se fabrice în judeţul Dolj. Dea-lungul timpului au fost foarte multe implicări a celor care au bătut la uşi ministeriale pentru a obţine gaze mai ieftine de la producători. După trecerea anilor remarcăm că combinatul chimic rămâne un imens mormam de fiare vechi care e pe cale de dispariţie“

Reamintim faptul că Doljchim este proprietate privată, fiind achiziţionată de către compania OMV Petrom.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

2.    Întreabări adresate de „Mihai“

„1)    Ce parere aveti despre prefectul Eugen Georgescu ?“

Răspunsul lui Ion Prioteasa:

„Noi ne vedem de un program pe care îl avem noi, domnul prefect ne mai întreabă. Avem o relaţia puţin mai enormală mai ales în vremuri de genul aceasta. În acest moment fiecare îşi vede de treaba lui“

„2)    Cand este gata Aeroportul din Craiova ?“

Răspunsul lui Ion Prioteasa:

„ Noi am pornit de la o ideea foarte simplăL: Dacă cineva vrea să invesaeecă în Dolj, nu poţi s[ îl atragi dacă nu ai un aeroport sau o reţea de drumuri. Primul program a fost de asfaltare a drumurilor judeţene. Când am început să ne ocupăm de aeroport, ne-am  lovit de mai multe probleme. Etapa a doua care ăncepe anul viitor, banii îi vom lua şi ]i vom pune la aeroport. După ce am avut această abordare am început să chemăm pe cineva care să zboare de pe aceast aeroport. Într-un final am semnat contract cu Carpat Air. Ei au venit când le sufla cineva în ceafă. Ei când au văzut că poate să vie o altă companie, au acceptat să vină ei. Au venit şi a apărut aceast hub de la Timişoara prin care pasagerii pleacă de aici şi vin la Timişoara. Nu a fost de ajuns pentru că noi ne doream zboruri directe, Craiova. Ceva, să zbooare undeva direct.  În sfârşit s-a ivit posibilitatea într-un moment în care au ănceut tratativele cu Blue Air, a venit Carpat Air să deschidă zboruri către Italia. A deschis Craiova-Roma, şi apoi Craiova Milano, Ne aşteptăm ca anul viitorr să fie un zbor spre Spania, cel mai probabil spre Barcelona“.

Menţinăm faptul că lucrările care se desfăşoară în prezent la aeroportul din Craiova vor fi finalizate până la sfârşitul anului.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

„3)    Cand vom avea o companie low-cost care sa zboare din Craiova ? ““

Răspunsul lui Ion Prioteasa:

„Am fost în tratative cu toate companiile low-cost. Am avut întâlniri cu Wizz-Air, Blue Air şi Ryan-Air. Aşteptăm răspuns de la ei. Ei trebuie să facă primul pas“

3.    Întrebare adresată de „Bogdan Tanasescu“:

„De ce nu ajutati Universitatea Craiova ? De ce nu vine Fordul langa echipa ?“

Răspunsul lui Ion Prioteasa:

„La Consiliul Judeţean există 11 antrenori de fotbal, în frunte cu Aurică Beldeanu, cu Niculescu Victor, cu Marius Purcaru, fotbalişti care antrenează grupe de copiii. Dintre toţi 11, cinci sunt puşi la dispoziţia Universităţii Craiova. Craiova nu ar putea să joace în campionat dacă nu ar fi aceste grupe de copii.  Există şi echipa de copii. Să nu uităm că în curtea Universităţii se regăsesc jumătate din fotbaliştii care au pornit de aici.  În fiecare an zeci de miliarde se duc în acest fel, altfel noi nu putem să sponsorizăm. Forma pe care am ales-o, am ales-o după sfătuirea cu Ministerul Finanţelor. Ne gândim să facem mai multe. Ne gândim la Stadionul Tineretului, să vedem ce putem face pentru că are problem de parcare. Suntem în realaţii bune şi cu domnul Adrian Mititelu, şi cu domnul Piţurcă. Sperăm că în anii următori vom găsi metode şi mai bune prin care să îi ajutăm“.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

Mai jos aveţi principalele subiecte abordate alături de şeful CJ Dolj, precum şi un maraton de întrebări.

„La anul, în vară, o să se fabrice la Craiova noul model de Ford“

Printre subiectele abordate ieri în discuţia cu Ion Prioteasa s-a numărat şi uzina Ford din Bănie. Preşedintele CJ Dolj spune că planul de investiţii al companiei americane este în întârziere, dar crede că lucrurile merge spre bine.

„Am vizitat fabrica acum o lună şi jumătate şi vizitat şi vopsitoria unde s-au investit foarte mulţi bani, ceea ce înseamnă că în vara lui 2011 vor fabrica o maşină nouă care nu se mai fabrică niciunde“, a declarat Ion Prioteasa.

Acesta îşi pune speranţa ca până la sfârşitul anului viitor uzina să lucreze la capacitate maximă, cu 9.000 de angajaţi. „Pentru fiecare muncitor din uzină vor exista patru locuri de muncă în exterior, în fabricile care vor lucra pentru Ford, deci ne aşteptăm să avem 28.000, 30.000 de locuri de muncă. Ford este singura speranţă pe car eo mai avem“, a mai spus şeful CJ.

Acesta a adăugat faptul că parcul industrial al Consiliului Judeţean aşteaptă chiriaşi, în special firme care să lucreze cu Ford. 

„În parcul industrial avem gaze, avem energie, alimentare cu apă şi disponobiltiatea de a ne duce până la uşa fabricii Ford pentru a creea locuri de muncă pentru doljeni“, a mai spus acesta.

Întrebat dacă are cunoştinţă de fabrica de plastice care urmează să se construiască la Balş (Olt) şi care va deservi uzina Ford, şeful CJ Dolj a declarat că nu are cunoştinţă de acest proiect.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

 „Un stadion pentru Universitate poate fi construit şi în extravilan“

Jurnaliştii AdS au discutat cu şeful CJ Dolj şi despre Stadionul Tineretului. Acesta susţine că a renunţat la ideea construirii unui mall pe actualul teren de fotbal şi nu exclude construirea unul alt stadion chiar în extravilan.

„Nici nu ne gândim la mall, la aşa ceva. Ne gândim la cea mai bună formulă pentru stadion, fie acolo, pe Tineretului, fie în extravilan. Craiova are nevoie de sprijin de la guvern pentru un stadion. Aţi văzut la Cluj, există acest precedent. S-a petrecut şi câteva milioane de euro s-au dus pentru un stadion. Una dintre marile bucurii care le-a mai rămas oltenilor este fotbalul, noi continuăm să îi ajutăm“

Prioteasa a povestit că l-a invitat pe preşedintele Ford România, Dionisio Campos, la un meci al Universităţii Craiova unde i-a bătut apropouri în vederea sponsorizării echipei de fotbal Universitatea Craiova.

„Din fericire, a fost un meci extraordinar în care a bătut cu 4-1. I-am spus eu ce bine i-ar sta siglei Ford pe tricou şi ce bine ar fi să joace cu Ford-ul în piept.  Acum depidne de ei, este o politică a firmei, eu cred că cândva se va întâmpla, dar nu pot să vorbesc în numele lor“, a declarat Prioteasa.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

„Un tânăr are şanse mici să se angajaze în Craiova“

Preşedintele CJ Dolj cunoaşte bine probleme locurilor de muncă şi mărturiseşte că nu îi dă mari şanse de angajare unui tânăr absolvent de facultate.

„De multe ori la audienţe la mine vin părinţi care spun că au copiii cu 2,3 facultăţi şi că nu îi ajută cu nimic. Cred că e cazul să existe o altă abordare a învăţământului preuniversitar. Nu toată lumea trebuie să facă facultate. Există abordări mai practice, către o meserie, către o proiecţie a unei societăţi comerciale care are activiate în zonă. Cred că vor fi căutate facultăţile tehnice pe viitor, datorită Ford-ului“, este de părere Prioteasa.

Şeful CJ Dolj recunoaşte că a ajutat mai mulţi tineri care căutat cu disperare un loc de muncă. „Sute au venit la mine. Când s-a putut să îi ajut, i-am ajutat. Posturile CJ Dolj sunt blocate de Guvern. I-am trimis la concurs, la alte insituţii care aveau posturi disponioile sau la patroni de firme care aveau nevoie de angajaţi. I-am trimis la interviu. Cei care au reuşit, au reuşit“, a explicat acesta.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

„Nu văd nimic rău în a construi un mall la Electroputere“

Vorbind despre lipsa locurilor de muncă a fost atins şi subiectul Electroputere sau Avioane Craiova.

Preşedintele CJ Dolj susţine că nu este dezamăgit de politica managerială a patronilor Electroputere şi că nu vede nimic rău în oferirea a 500 de locuri de muncă prin construirea unui mall.

„Atunci când au cumpărat Elecgtroputere i-am spus patronului că se zvoneşte că au cumpărat pentru un proiect imobiliar. El mi-a spus că nu, că e companie foarte mare şi că dorinţa lor a fost să vină aici pentru a fi un picior de pod pentru UE, astfel încât să producă pentru UE. După ce am văzut problemele cu care se confruntă Electroputere, am crezut că se scufundă. Am fost de curând la Electroputere, am văzut că acolo unde s-au cantonat, oamenii care au rămas acolo. Trebuie să ne scoatem din minte că Electroputere va mai avea 10.000-12.000 de angajaţi. Trebuie să ştim că vor lucra ceea ce le arată viaţă, mai puţine locomotive şi mai multe motoare.  În plus, au avut elemente de creştere, au avut circa 40 milioane de euro profit în 2009“

La întreabarea „Sunteţi de acord cu construcţia acestui mall?“, şeful CJ Dolj a răspuns în felul următor:

„Nu ştiu de ce să fiu împotrivă. Prin ceea ce ştiu eu Craiova nu are niciun mall. Restul care există sunt nişte magazinele. Dacă ar avea şi Craiova un mall nu ar fi un lucru foarte rău. Într-un asemenea mall lucrează şi 500 de oameni, oameni care lucrează la aer condiţionat şi la cămaşă. Sigur o să avem tendinţa să spunem atâtea magazine, nu ne bagă nimeni mâna înbuzunar. Cine are să cumpere, cine nu, nu!“.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

„Masterplanul de deşeuri este un proiect viabil“

În ceea ce priveşte groapa de gunoi de la Mofleni, preşedintele CJ Dolj susţine că masterplanul ales de Ministerul Mediului este cea mai bună variantă pentru judeţ.

„Masterplanul este o mare realizare pentru judeţul Dolj. În această perioadă şi noi ne-am fi dorit să există o altă groapă de gunoi în altă zonă a judeţului. Eram gata să punem la dispoziţie oriunde ne-ar fi spus cel care a pregătit acest proiect, fie să se găsească o soluţie în care groapa de gunoi de lângă Craiova să fie mai bine protejată. La un moment dar am făcut un front comun şi am făcut nenumăprate drumuri la Ministerul Mediului pentru a găsi soluţii. Groapa de gunoi de la Mofleni e concesionată unei firme pe 39 de ani. Închiderea acestei gropi şui mutarea ei înseamnă licitaţie publică şi cei care au groapa de gunoi nu vor accepta niciodată acest lucru“, a explicat Ion Prioteasa.

„Acest proiect e viabil. Va fi pus în operă cu primăvara anului viitor, va rezolva problema deşeurilor în 111 localităţi şi până în 2017 mai rămân de rezolvat groapa de la Băileşti, de la Filiaşi sau de la Calafat unde să se mai poată depozita. De asemenea, gospodăriile ţărăneşti vor fi dotate cu tomberoane şi compostoare. Astfel, preţul va fi mai mic pentru gunoiul ridicat“, a adăugat Ion Prioteasa.

Ion Prioteasa, în redacţia Adevărul de Seară

„La sfârşitul mandatului sper să avem apă în toate cele 111 localităţi“

În ceea ce priveşte alimentările cu apă, preşedintele Ion Prioteasa speră ca în doi ani toate satele reşedinţă de comună să aibă curentă. În prezent, în peste 60 de localităţi curge apă la robinetele doljenilor.

„Ar trebui să vă spun ceea ce spun de mulţi ani. Un studiu al Băncii Mondiale spune că în această zonă a României, cu pământul pin de îngrăşăminte, pânza afreaită a fost afecatat şi 90 la sută din fântâni sunt afectate de nitriţi şi nitraţi. Oamenii s-au obişnuit să bea apă de asta. Am preluat judeţul cu patru alimentări cu apă, acum avem 67 de alimentări, până la 92 sunt în curs de realizare. Acestea sunt oprite pentru că nu am mai avut bani“, a explicat Ion Prioteasa.

 „Cea mai are problemă a judeţului rămâne deştertificarea“

„Cea mai mare problemă care ne duce la specialişti, în următorii 20 de ani dacă nu se investeşte, Doljul devine o zonă deşertică, se schimbă situaţia culturilor, particulele de nisip zboară în aer şi afecează ochii. Acesta este tabloul sumbru pe care îl prezintă speciliştii. E momentul în care trebuie să investim în irigaţii, în plantări de pomi“, a declarat Prioteasa.

Pe de altă parte, Ion Prioteasa susţine că o altă problemă a judeţului este lipsa locurilor de mună.

„Cea mai mare bogăţie a judeţului Dolj este materia cenuşie“

Şeful CJ Dolj consideră că cea mai mare bogăţie a judeţului este „materia cenuşie“, agricultura judeţului, care după părerea sa, ar putea hrăni România pentru un an de zile.

„Din judeţul Dolj se poate asigura într-un an hrana pentru întreaga România aşa cum România poate să asigure pentru 80 de milioane de locuitori, dar 80 la sută din produsele noastre sunt importate“, susţine şeful CJ Dolj.

„Avem solurile cele mai bune. Îmi amintesc o întâlnire cu patronul care cultivă orez în sudul judeţului. Are plantaţii în foarte multe ţări ale lumii. Mi-a spus că nu a văzut pământ mai bun ca la noi, că e ca untul“, a povestit şeful CJ Dolj.

„Din păcate e şi agricultură de subzistenţă. Atâta timp cât pământul nu va fi pus la un loc, când oamenii nu vor cultiva doar ca să mănânce iarna, o să facem agricultură“, a dăugat Prioteasa.

„Mai avem circa 100 de kilometri de drumuri neasflatate“

Ion Prioteasa susţine că judeţul Dolj mai are aproximativ 100 de kilometri de drumuri neasfaltate.

„Mai există drumuri pietruite şi chiar în acest an în care am avut bani foarte puţini am reuşit să facem între două localităţi care aşteptau de ani de zile să se întâmple ceva, între Boureni şi Covei. Ne propunem ca la anul să îl contiuăm până la Catane“, a declarat preşedintele CJ Dolj.

„Cu banii pe care îi primi pentru drumuri de la Guvern reuşim să astupăm gropile primăvară după ce dăm cu sare şi facem patru kilometri de drum. De asta zic de fondurile europene, că nu am putea face nimic fără ele“, a mai spus acesta.

Întrebări la secundă

AdS: V-a afecata criza economică?
I.P.: Da. Am simţit-o la fel ca orice român.

AdS: Ce salariu aveţi?
I.P.: 55 de milioane.

AdS:  Cum v-a afecata criza?
I.P.: Nu mai pot să îmi permit ce îmi permiteam.

AdS:  La ce aţi renunţat?
I.P.: La multe lucuri pe care puteam să mi le permit într-o vacanţă. Acum sunt mai atent, ce fac cu banii, pe ce îi cheltuiesc.

AdS:  Vă ajung cei 55 de milioane?
I.P.: Da, îmi ajung.

AdS:  Aţi încasat anul trecut dividente de 70.000 de lei. Nu s-a simţit criza din acest punct de vedere,
I.P.: Din punct de vedere al firmelor a fost un an mai bun.

AdS:  Ce defecte nu suportaţi la cei din jurul dvs.?
I.P.: Minciuna.

AdS:  Dar dumenavoastăr aţi fost nevoit să vă minţiţi apropiaţii?
I.P.: Se pare că pe pământul ăsta un singur om a fost neprihănit. Da, din păcate.

AdS:  Ce vă reproşaţi cel mai des?
I.P.: Îmi reproşez că nu pot să curpind toate probleme pe care mi-aş dori să le cuprind.

AdS:  Ce vă reproşează oameni atunci când intraţi în contact cu ei?
I.P.: Oamenii identifică întreagă clasă politică într-un singur fel şi nu o deosebeşte după culori politice.

AdS:  Mai candaţi pentru un mandat în fruntea CJ Dolj?
I.P.: Nu ştiu că vă spun.

AdS:  La ce alternativă v-aţi gândit?
I.P.: Aş putea să mă gândesc la Parlament. Nu m-am hotărât ce voi face în continuare. Dacă rămâne votul uninominal....

AdS: Vă încântă ideea de vot uninominal pentru Parlament?
I.P.: Este mai cinstit votul uninominal.









Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite